1984

Román 1984 je šanca vidieť komunistický režim inými očami. 

Autor: George Orwell                                                         
Počet strán: 254
Žáner: klasika s prvkami dystópie, svetová lit.
Vydavateľstvo: Slovart
Rok: 2013

Na literatúre je prekrásne to, že faktom dokáže vdýchnuť život a dať im príbeh. To je, dámy a páni, takmer kúzlo, no nie? Myslím si, že každý z nás približne vie, čo znamená pojem komunizmus a ako sa vtedy žilo- niekto si to možno vyskúšal aj na vlastnej koži. George Orwell síce nepochádzal z komunistickej krajiny, bol to Brit, ale odhodlal sa napísať príbeh muža, ktorý sa v systéme akosi strácal... Alebo len plával proti prúdu?

Hlavná postava sa volá Winston Smith, ktorý sa absolútne nehodí do spoločnosti v ktorej žije. Winston totiž myslí, preveruje, cíti a snaží sa byť čestný. Teda porušuje všetky hlavné pravidlá. Samozrejme, že je natoľko bystrý, že to na sebe nedá poznať. Všetci sú totiž rovnako znudení a udupaní pravidlami, že prestávajú milovať a uvažovať. Krajina musí mať nad všetkým kontrolu a vždy za každých okolností musí mať pravdu. Veď ju aj má. Existuje Ministerstvo lásky, ktoré sa zaoberá výlučne mučením a napr. také Ministerstvo pravdy sa zaoberá prepisovaním údajov, takže nikto vlastne nevie, čo bola prvotná pravda. Tento svet má vláda pod kontrolou, rebelov zabíja a z ľudu doslova vycuciava myšlienky, ktoré by spochybňovali jej činnosť. Winstonov svet sa preto obráti hore nohami, keď zistí, že jedna žena z práce, Júlia, rozmýšľa podobne ako on. Aj ona myšlienkami pláva proti prúdu.  

K svetovej literatúre má mnoho ľudí predsudky, pretože si myslí, že je nudná a nezaujímavá. Prečítajte si 1984 a zistite, že tomu tak nie je. Orwell už v roku 1949 napísal pútavú dystópiu, v ktorej dnes vidíme odkazy na minulosť. Autor si dokonale premyslel mašinériu, ktorá utláčala ľudské myslenie a cítenie- vytvoril si pol. orgány, spoločnosť, pesničky, slogany a dokonca aj nový jazyk podobajúci sa angličtine. Doslova ste videli, ako masy ľudí začali slepo nasledovať autoritu bez toho, aby sa nad tým aspoň na sekundu zamysleli. Opísal tak príbeh muža, ktorý sa nevzdával a napriek hodeným polenám pod nohy sa snažil za každú cenu prežiť a myslieť si, čo chcel. To, či sa mu to podarilo, sa dozviete počas čítania.

"Ak dokážeš cítiť, že zostať ľudský stojí za to, aj keď to nepovedie k nijakému skutočnému výsledku, tak si ich porazil." 

Ja osobne som z tejto knižky nadšená, jednoznačne odporúčam. Ide o beletriu, v ktorej musíte hľadať symboliku a hlbší význam, ktorým nám chce autor zdeliť niečo dôležité. Komunizmus vo svojom diele opisuje ako iný svet, niečo, čo vidíme zhora a s čím vnútri duše nesúhlasíme. Zároveň je to boj mileneckého páru, ktorý sa pokúša o zakázaný cit- lásku. Pokúša sa nájsť aspoň malé uspokojenie v živote. Avšak nikomu nemôžete veriť, svoje názory, ak nejaké máte, je nebezpečné si nechať aj pre seba. Orwell je majster slova, toto politické dielo by ste si mali určite prečítať. Ukáže vám iný pohľad na svet, na históriu, a zároveň vás povzbudí, aby ste mysleli a zostávali samým sebou... za každú cenu.


"Ak sa človek drží pravdy, hoci aj hneď proti celému svetu, nie je blázon." 

Komentáre

Obľúbené príspevky