Dám ti aj slnko

Táto kniha ukrýva neobyčajný príbeh dvoch súrodencov, dvojičiek, ktorí sú príliš rozdielni na to, aby žili v jednom dome. 
Noe je samotár a má veľký talent na kreslenie. 
Jude je krásna a jediné čo pozná, sú chalani a diskotéky. 
Lenže...
Lenže o tri roky je všetko inak.

Autor: Jandy Nelson                                                                             
Počet strán: 350
Žáner: YA, romantický

Vydavateľstvo: Slovart
Rok: 2015 

Anotácia: 
Keď majú trinásť, Jude príde na to, že je krásna a Noe, že je gej. Noe miluje okrem sestry už len kreslenie a robí všetko pre to, aby sa dostal na prestížnu umeleckú školu. Jude zamestnávajú viac chlapci. O tri roky je všetko inak. Na školu snov sa dostala Jude, ale je z nej utiahnutá sivá myška, čo sa skrýva za svoje obrazy. Z Noema sa stal pártyboy a lámač babských sŕdc. A ich mama je mŕtva. Dvojčatá spolu ledva prehovoria a ani jeden vlastne nevie prečo. Neuvedomujú si, že každý z nich tvorí len polovicu príbehu, a keby si k sebe našli cestu, dokázali by poskladať svoj svet dokopy, získali by druhú šancu na šťastný život..
Moje hodnotenie: 
V prvom rade by som chcela pochváliť obálku, ktorá je naozaj krásna, výrazná a jedinečná. Mne osobne sa veľmi páči. 
                            "Bojkotujem chalanov."                              "Vážne?" usmeje sa. "Beriem to ako výzvu." 

Do tejto knihy sa mi veľmi nechcelo. Lenže mala som také obdobie, kedy som neprečítala za mesiac vôbec nič a potrebovala som nejaký odrazový mostík. Toľko pozitívnych ohlasov ako na túto knihu som asi ešte ani nepočula a tak som sa dala zlanáriť. 


"Netrápi ma to, naozaj nie, len ma z toho bolí žalúdok, vlastne nie žalúdok, bolí ma duša, že som to dokázal urobiť, že som to urobil. Mal som sa trápiť. Mal som sa veľmi trápiť. 
Kniha má dvoch rozprávačov- šestnásťročnú Jude a trinásť až štrnásťročného Noema. Každý hovorí tú svoju polovicu príbehu. Noe príde na to, že je gej. Toto je moja prvá kniha s LGBT tematikou a bola to príjemná prvá skúsenosť. Páčilo sa mi jeho odlišné vnímanie chlapcov, ako vedel veci opísať a znázorniť. Noe je postava, ktorá vykresľuje citlivého chlapca v začiatkoch sebapoznávania. Do cesty sa mu totiž pripletie chlapec, Brian, a je naozaj veľmi ťažké pre obidvoch priznať farbu.
Jude som počúvala o niečo radšej. Určite aj preto, lebo hovorila svoju polovicu zo súčasnosti, čo bolo aktuálne. Jej bolo súdené spoznať chlapca s ťažkou minulosťou a zraneným srdcom. Bol to šarmantný Angličan s koženkou na motorke. Obidvaja súrodenci mali do svojich životov primiešanú lásku, tajomstvá a ťažobu na srdci. Takúto spúšť spôsobila smrť ich mamy. 

Z každej stránky doslova cítiť umenie a nežnosť. Nielenže je kniha unikátne graficky spracovaná-
takmer každá strana je iná a kreatívna, ale má aj perfektných rozprávačov. Ja som sa pri knihe ani raz nenudila, naopak, bola som ako na ihlách a hltala som každé slovo, každý riadok. V celej podstate opisuje príbeh rozbitej rodiny, kde si dvojčatá nemajú čo povedať. Za tri roky sa dokázali úplne zmeniť a nerozprávajú sa. Samozrejme každý má svoje tajomstvá, ale keby si ich povedali, príbeh  by bol dokonale vysvetlený a pochopili by ho. 

Nie nadarmo je na obálke knihy napísané Pripravte si kopec vreckoviek a ceruzku, ktorou si budete podčiarkovať všetky pasáže, čo vás chytia za srdce. Aj keby to tam nebolo, tú ceruzku by som si naozaj pripravila. Toľko krásnych myšlienok, citácií a citátov som asi v žiadnej knihe nevidela. Taktiež som nerozumela, keď som si prečítala o názoroch, je Green je oproti Nelson amatér. A vážne je. Pretože to, čo dokázala dať na papier, je neuveriteľné. Je to tak krásny príbeh lásky, až vás chytí za srdce. Stretnete sa s láskou medzi dvoma ľuďmi, ale aj súrodeneckou či rodinnou. Má veľa podôb a Jandy Nelson o tom vie. 
"Kvôli tebe som sa vzdala skoro celého sveta. Slnka, hviezd, oceánu, stromov, všetkého."
Páčilo sa mi, že Judy sa vedela rozprávať s mŕtvou babkou a verila na všakovaké veci. Páčilo sa mi, že Noe bol iný a mohla som vnímať svet jeho očami. Páčili sa mi opisy umenia- ako vznikajú kresby, portréty, či sochy z kameňa a hliny. Páčili sa mi aj vedľajšie postavy ako Brian alebo Oscar. Rozčuľovala ma tragédia čo sa stala, ale vďaka úprimnosti všetci zistili aká bola pravda. Priznávam, vyzeralo to, ako keby v meste žilo desať ľudí... alebo to tak jednoducho malo byť? Nechajte sa vtiahnuť do príbehu o všetkých druhoch lásky, o odpustení, pochopení a o niečom viac ako môže racionálny mozog pochopiť. Táto kniha je naozaj geniálna a krásna



Komentáre

Obľúbené príspevky