Karanténa

Jeden veľký podvod zapríčiní tínedžerom strednej školy peklo. Doslova. Karanténa. Vlastná armáda ich totiž uväzní v škole, vírus sa nesmie rozšíriť. A tak sa tvoria gangy. Bijú sa, súperia, kradnú, ale aj vymieňajú tovar. Až na Davida. Ten je totiž od osudného okamihu vydedenec. Snaží sa prežiť so svojím bratom- Willom. 

Autor: Lex Thomas                                                                             
Počet strán: 382
Žáner: dystópia, napätie, romantika
Vydavateľstvo: Fortuna Libri
Rok: 2013

Anotácia: 
David Thorpe. Tak sa volá ten, ktorého celá škola nenávidí. No nebolo to tak vždy. Niekedy bol kapitánom futbalového tímu, no v play-off ich nechal v štichu kvôli jedinému- zomrela mu mama. Odvtedy je iný. Nechodí na každú žúrku, nezabáva sa a už nehrá futbal. No raz sa premohol a na takú žúrku šiel. Najväčšia chyba. Hilary mu dala kopačky, pretože už je so Samom, novým kapitánom mužstva. Niekedy šikanovaný a teraz ku každému neprijemný Sam, mu ju prebral. David sa neovládne a zaútočí naňho. Každý ho teraz berie ako za naozajstného čudáka a chudáka. Každý ho sledoval so zdesením v očiach. Až na Hilary- ona sa usmievala. 
Na druhý deň David vie, čo ho čaká. Vôbec nič- každý ho bude ignorovať, no potajomky s úškrnom a kradmým pohľadom. Sam ich určite tak nahuckal, že by sa nedivil, keby ho po škole mali zbiť. No tento deň je ešte niečím výnimočný. Je to Willow, davidovho mladšieho brata, prvý deň na strednej. Will ani len netuší, prečo už teraz je nenávidený aj on. Lebo je Thorpe
Pred začiatkom vyučovania otrasie školou výbuch tak, že jedno krídlo je totálne zdevastované. Stane sa to vo chvíli, keď bude David pomáhať svojmu učiteľovi angličtiny- pred očami mu umrie vo veľkom množstve krvi. A to je len začiatok. 


V angličtine existujú tieto tri diely s veľmi zaujímavými obálkami

Vírus. Ten to všetko spôsobil. Kvôli ilegálnym látkam, ktoré používa na výrobu firma hneď vedľa. Pre dospelých je smrteľný. No pre študentov nie. Teda aspoň pre tých, čo sú mladší ako tí, čo majú ísť maturovať. Potom už nie. 
Celá škola je kvôli vírusu v karanténe. Štát im posiela veľké množstvo jedla a vecí, no je to peklo. Škola je uzavretá- žiadne denné svetlo alebo slnko, či vánok čerstvého vzduchu. Len zatuchnuté chodby plné plesní a hniloby ľudského mäsa, natlačeného v školských skrinkách. Študenti sa začnú formovať do viacerých gangov: Športovci, Krásavice, Štetky, Mozgovia, Skejťáci, Umelci a Čudáci. A potom tu boli Odpadi, ktorí nepatrili nikde. Prežívali celé toto peklo sami, samostatne. Ku nim patril aj David spolu s mladším bratom Willom. 
Je tu však jeden háčik. Davida (a s tým automaticky aj Willa) nenávidí celá škola, ale hlavne- Športovci. Tí nemajú problém pobiť sa či zabiť aj v takejto situácii. David zatiahol aj brata do nebezpečenstva. Skúšku bratského vzťahu preskúša aj láska a tvrdé podmienky prežitia. Majú minimálnu šancu. No aj to je niečo

Moje hodnotenie: 
Lex Thomas je pseudonym dvoch autorov, ktorých môžte
vidieť na obrázku
Čo sa týka obálky, myslím, že sa hodí. Je primerane tajomná, strašidelná a struhjúca. Aj keď určite ani zďaleka tak, ako kniha. Na vzhľade sa mi ešte páči ten nadpis a grafika písma. Väzba knihy je tiež veľmi dobrá. Písmená majú veľmi dobrú veľkosť a riadkovanie. Kapitoly len tak preletíte, nie sú až tak dlhé. 
Knižku som čítala pár dní, bolo by to určite rýchlejšie, kebyže mám viac času. Stalo sa, že som sa od knihy nevedela odtrhnúť, aj keď zo začiatku to tak nevyzeralo. Príbeh mal rýchly spád a napínavý dej, takže potom som sa tej nite chytila a do knihy sa začítala.
Čo sa týka príbehu- zdá sa mi aj originálny a aj trochu neoriginálny. Pripomína mi Hry o život- kde treba prežiť, decká sa zabíjajú, bijú a kradnú. Aj keď v úplne inom prostredí, situácii a kvôli inému dôvodu. No aj tak. Na druhú stranu je zas originálny ten smrteľný vírus a tá karanténa v škole. 
Hlavnú postavu, Davida, som si veľmi rýchlo obľúbila. Ani neviem prečo. Možno preto, lebo som si vedela predstaviť, v akej je ťažkej situácii. Možno preto, lebo bol starostlivý a dával pozor na svojho mladšieho brata. A možno preto, lebo nepotreboval byť pupok sveta a o nič iné mu nešlo, len aby prežili. Takisto bol veľmi odvážny, obetavý a mal zdravé myslenie. Nepatril k naivným bábkam. 
Will mal o niečo komplikovanejšiu a plachšiu povahu. Jednak preto, lebo bol mladší a na škole nový. Jeho správanie bolo niekedy príliš sebecké, za čo ste ho niekedy nenávideli, no na druhú stranu ho úplne chápali a prišli by ste na to, že rozhodli by ste sa asi tak isto, v jeho situácii. 
Román opisoval okrem napätia a drsnosti prežitia aj lásku- ktorá veľa krát spôsobovala hádky a žiarlivosť, dokonca aj zradu... ktorá mala trvalé následky. Tiež tu hral významnú úlohu bratský vzťah- veľa krát napätý, no stále spojený. Boli tu všetky jeho formy. Určite aj preto, lebo okolie sa z nevinných ľudí premenilo na holú dušu túžiacu po jedle a prežití. Nikomu ste nemohli dôverovať. Každý vás mohol zradiť.  
Knihe dávam štyri hviezdičky- bolo to výborné, no predsa mi tam niečo chýbalo. Možno za to môže to, že keď pred rokom čítala túto knihu moja kamarátka, povedala mi celý dej a čo-to som si zapamätala. Až na ten koniec. Bol by to možno väčší napínak a teraz to tak trochu ľutujem. No nič sa nedeje a ja sa dúfam, že k nám dorazí aj druhá časť, ktorú si chcem veľmi prečítať, som naozaj zvedavá... 



Komentáre

Obľúbené príspevky