Džínsový denník 1

Ešte nemáte prečítaný prvý diel úspešnej slovenskej série Džínsový denník? Mali by ste to čím skôr napraviť! Prečítajte si denník pätnásťročnej Pauly, ktorá práve nastupuje na strednú školu a trapasy a chlapci sú na každom kroku... 

Autor: Zuzka Šulajová            
Počet strán: 296 
Žáner: romantika, denník zo stredoškolského života
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ
Rok: 2012 

Anotácia: 
Paula Semoková je pätnásťročné dievča, ktoré práve nastupuje na strednú školu. Rozhodla sa preto písať si denník, ktorý bude jej najbližším priateľom a poslucháčom. Môže mu povedať hocičo bez okolkov na rovinu. Paula je úplne obyčajné dievča- má psa Belka, sestru Libušu, ktorá je od Pauly staršia o tri roky a na každom rohu na ňu číhajú trapasy. Paulina najlepšia kamarátka Denisa býva hneď vo vedľajšom dome a, čo sa týka chlapcov, je Paulinim opakom. Denisa je tzv. "dračica" a nemá problém nájsť si aj zo päť chalanov. Za to Paula zatiaľ s nikým nechodila a oproti Libuši je ako "plaché sŕňa".
Začítajte sa do Paulinho denníka, kde si Paula servítku pred ústa nedáva a hovorí čo má na srdci. Nielenže má Paula dosť bláznivý život a vládne v ňom symbolický chaos, ale k tomu všetkému sa pridáva aj jeden... chlapec. Patrik. Paula sa s ním zoznámila dosť nezvačajným spôsobom- keď ju zrazil na kolieskových korčuliach. Rany a modriny, ktoré Patrik spôsobil však ani zďaleka nezaujali Paulu tak, ako samotný Patrik. Patrik je krásny, milý, má oslnivý úsmev a celkovo je to idol všetkých okoloidúcich dievčat.
Asi len sám osud chcel, aby sa Paula Patrikovi, či Patrik Paule plietol pod nohy. A tak pomaly začne Paula pociťovať nervozitu z Patrika, roje motýľov jej budú lietať v bruchu a mysľou bude niekde v oblakoch. Jednoducho... Paula sa zamiluje.
Avšak v knihe sa okrem románika naskytne možnosť aj nazrieť do stredoškolského života Pauly. Zoznámi sa so svojou spolužiačkou Gabrielou, ktorá je taká poločarodejnica. V živote nie je každý náš priateľ a tak sa Paula zoznámi aj so svojími novými spolužiakmi a aj sokyňami. Malým prekvapením bude pre Paulu to, že jej spolužiak je Lukáš, brat Denisy, jej najlepšej kamošky! Ako to, že to pred ňou tajila a nič jej nepovedala? Nedá sa povedať, že Lukáš je zlý- je pekný, drzý, občas sa správa rebelantsky a sem- tam mu Paula zhltne aj nejaké tie tajomstvá. No každá bytosť má city a Lukáš nie je výnimkou. Síce ho Paula neberie za nič viac ako kamaráta, Lukáš robí samé šokujúce veci, z ktorých nevie Paula rozlúštiť nič. Nemá ju rád? Chce sa pomstiť? Nenávidí ju? Alebo, že by... to určite nie, to neprichádza do úvahy! Paula si tak na novej škole nájde partiu, do ktorej prinesie aj Denisu a svojho najlepšieho kamoša. Paula má aj veľa iných trampot... Na každom rohu jej pod kolená padne nový trapas, čím sa začína stávať neodolateľná. A ako dopadne jej vzťah s Patrikom? Kvôli nemu má ešte viac nepriateliek ako by si želala. No a čo Lukáš? Ten otravný chalan nedá pokoj, no Paula ho má čoraz viacej rada... Začítajte sa do bláznivého romantického denníka Pauly Semokovej a máte zaručené, že sa pár krát začervenáte, či vybuchnete do nákazlivého smiechu.
                                                               
                                                 Anotácia:               
Tento skvelý slovenský román bol natoľko úspešný, že mal dve vydania a na prosby fanúšikov si autorka pripravila ďalšie pokračovania. Už od prvej strany sa do knihy začítate a nebudete vedieť prestať. Kniha nemá kapitoly, lebo je to denník a je písaný v inej forme. Autorka využila ľahký tínedžerský jazyk, vďaka čomu kniha nie je náročná, ale ľahká napriek tomu, že vás chytí za srdce.
Paula naozaj hrdinka o ktorej si pomyslíte, že je presne taká ako vy- má veľa trapasov, veľa učenia, nič nestíha a zatiaľ ešte nikoho nemá. Kniha je písaná veľmi vtipne a má dej, ktorý má rýchly spád a tak neexistuje možnosť, že by sa niekomu zdala kniha nudná. Paula sa svojmu denníku veľmi úprimne zdôveruje a tak si čitateľ môže dovoliť preniesť sa do Paulinho života a všetky zážitky prežívať spolu s ňou.

Mne osobne sa knižka veľmi páčila, že som si ju prečítala dva krát, čo ja veľmi nezvyknem robiť (nemám dostatok času) a už vôbec nie s malou časovou medzerou. Kniha ma nenudila ani po druhý krát a pár krát som sa ja zasmiala, aj keď som vedela, čo sa bude diať a ako to dopadne. Paula mi prirástla k srdcu a v niektorých situáciách som videla aj samú seba na Paulinom mieste. Keď som niečo nestíhala, alebo sa mi nedarilo- jednoducho mala som zlé pochmúrne chvíľky či obdobie, chytila som do ruky Džínsový denník a okamite som sa rozveselila. Čiastočne preto, lebo v knihe je veľa vtipných situácií a aj preto, lebo Paula mala podobné problémy ako ja a poradila si s nimi s humorom. K tomu všetkému vie autorka krásne opísať pocity lásky, ktoré sa niekedy veľmi ťažko opisujú. Romantika spolu s humorom v tejto knižke vedú a ani sa nedivím, že kniha je tak obľúbená. Toto dielo si právom zaslúži päť hviezdičiek a samotná autorka, ktorá má chytľavý štýl si zaslúži rešpekt, pretože dokázala, že aj slovenské romány môžu byť vtipné, romantické a obľúbené...

Zatiaľ v sérii Džínsový denník vyšli tri knihy z Paulinho a jedna z Lúkášovho pohľadu. Na jeseň má vyjsť ďalší denník z Paulinho pohľadu, na ktorý sa veľmi teším. 


Komentáre

Obľúbené príspevky