Ghostgirl 1- Vitajte na onom svete!

Každý má svoje sny, túžby, tajné lásky a plány do budúcnosti. Môžete o všetko bojovať ako len chcete, no jeden nepriateľ vás môže o všetko pripraviť- smrť... 

Autor: Tonya Hurleyová                                                              
Počet strán: 329 
Žáner: fantasy, romantika 
Vydavateľstvo: Junior 
Rok: 2010 

Anotácia: 
Každý jeden z nás má sny a túžby. Niekto sa chce stať módnym návrhárom. Ďalší chce byť novinár. Niekto túži byť lekárkou, astronómkou, profesiálnou plavkyňou alebo chce zbaliť najkrajšieho chalana na Zemi. Charlotte Usherová až na to, že je outsiderka, úplne bezvýzamná bytosť na strednej škole, je úplne normálna. Aj ona má svoje sny. Celé prázdniny drela- schudla, skrášľovala sa, učila sa ako zapadnúť len kvôli tomu, aby si našla kúsok pozornosti u Damena. Len aby bolo jasné, Damen je najkrajší a úplne najbombovejší chlapec na Hawthonerskej strednej škole. Chodí ako inak, s najväčšou a povahovo najhoršou bytosťou- Petulou. Petula je na prvý pohľad dokonalá- je štíhla, pekná, je najlepšou roztlieskavačkou a má popularitu, ktorú jej každý závidí. Na každého má nabrúsený jazyk a rada robí ľuďom zle. Jediná osoba, ktorá sa jej opováži na odpor a slovné bitky väčšinou povyhráva je jej sestra Scarlet. Človek, ktorý by nevedel, že Petula a Scarlet sú sestry, by ich nespojil do jedinej vety. Scarlet je rockerka, drsňáčka a o svoju vizáž a vzhľad nedbá natoľko ako Petula a preto vôbec nepatrí ku elite školy.

Charlotte skoro odpadne na mieste, keď zistí, že na fyzike bude spolu sedieť s Damenom. S Damenom!! To je ako najkrajší sen! Avšak sny sa končia, takisto ako aj ten Charlottin. Po hodine fyziky sa Charlotte zadusí- gumenným medvedíkom.  Je mŕtva. Už nikdy nebude živá. Nebude sa pohybovať, nikto ju nebude urážať a nikdy nebude môcť chodiť s Damenom. Takúto stupídnu smrť môže zažiť jedine Charlotte.
Charlotte sa tak ocitne napospas posmrtnému osudu v Posmrtnej škole. Spozná tínedžerov, ktorí rovnako ako ona umreli v mladom veku a tak sa ocitli všetci na jednej lodi. Postupne Charlotte zistí, že aj po smrti je donútená študovať, spoznávať svojich priateľov... a aj nepriateľov.
Svetlo nádeje však príde, keď si Charlotte prečíta vzácnu informáciu v učebnici. Táto informácia všetok zármutok a čierňavu rozoženie a nahradí ju pocit zvedavosti. Bude to naozaj fungovať? Je jasné, že to síce porušuje VŠETKY predpisy a pravidlá posmrtného života, no Charlotte je predsa mladá. Nemôže za to, že jej bolo súdené umrieť takto stupídne a skoro. Aj ona má právo plniť si sny, aj keď už je mŕtva. Nikdy nebude mať telo, no jej sny môžu byť splnené... Stačí preto hrubo porušiť všetky pravidlá. Hovorí sa, že na lásku nie je nikdy neskoro... A ona má tu svoju rovno pred nosom... Prečítajte si príbeh, ktorý vás donúti prísť na to, že nikdy sa nemáte vzdávať. Charlotte sa nevzdala ani po smrti...

 Moje hodnotenie: 
Síce to na obrázku knihy neuvidíte, obálka je úžasná a prepracovaná. Celá kniha je graficky úplne prekrásna. Kapitoly sú pekne oddelené, strany sú ozdobené a celá kniha je naozaj zladená. K tomu všetkému sú hrany strán natreté striebornou farbou. Prepracovanejší a originálnejší vzhľad nielen tejto knihy, ale celej série som ešte v živote nevidela.
Čo sa týka obsahu knihy, zaraďujem ho na taký lepší priemer. Kniha bola originálna, to áno, ale chýbala mi tu nejaká napínavá a väčšia zápletka.
Čo sa týka štýlu písania, kniha bola písaná alebo skôr vyrozprávaná rozprávačom. To mi nerobilo až taký problém, ale niekedy vedela autorka tak dobre odbočiť od témy, že ma to veľmi nudilo. Našťastie boli kapitoly kratšie (až na pár výnimiek) a na predelenie kapitoly sa minuli minimálne dve prázdne stránky na čítanie, čo znamená, že okolo štyridsať strán bolo prebytočných a robilo knihu zbytočne tučnejšou.
Charaktery boli celkom dobre vyrysované, aj keď väčšina postáv bolo veľmi predvídateľných a nebolo ich ani treba opisovať.
Na knihe mi vadilo ešte aj to, že autorka má na sladké konce asi slabosť. Ten sladký koniec urobil z príbehu rozprávku a aj niektoré pasáže boli opísané veľmi detsky.
No kniha je originálna s dobrou tematikou, preto neľutujem, že som si prečítala aj takýto žáner. Kniha má v sebe krásne myšlineky a každá jedna kapitola vám prinesie nový pekný citát. Odporúčam prečítať tiež, no nesľubujem žiadne úžasné dojemné pocity a ani to, že sa kniha stane vašou najobľúbenejšou. Príbeh je citlivý a plný lásky aj napriek tomu, že vedľajšiu úlohu hraje smrť.V knihe je opísaný príbeh Charlotte, ktorá sa ani po smrti nevzdala svojho sna. To by si mal každý zobrať na inšpiráciu, že nikdy nie je čas na to, aby ste niečo vzdali.

Kniha sa stala bestsellerom po celom svete. Fanúšikov zo Slovenska poteší aj fakt, že obidvaja starí rodičia tejto autorky pochádzajú z našej krajiny.



Komentáre

Obľúbené príspevky