Motýlik

Kniha, ktorá píše o niečom, čomu sa každý vyhýba. Drogy. Závislosť. Narkomani. Prečítajte si túto maličkú knižôčku a presvedčíte sa sami, že po prečítaní sa náš pohľad na túto závislosť zmení... 

Autor: Sylvia Mozerová                                                               
Počet strán: 123 
Žáner: romantika, drogy, dráma 
Vydavateľstvo: Enigma 
Rok: 2008 

Anotácia: 
Mnohí z nás keď počujú, či vidia narkomanov, pomyslia si, akí to sú čudáci, sprostí ľudia a treba sa od nich pratať preč. Netreba s nimi mať nič spoločné, lebo za to, kde sú dnes, si môžu sami. 
No po prečítaní tejto knihy sa váš názor zmení, tak ako môj. Pochopíte, že narkomani sú ľudia, ktorí si niečo prežili. Sklamanie. Odmietnutie alebo hocičo iné, čo ich zlomilo a ocitli sa samí ako psy. Nikto ich nepodržal. A tak našli drogy, ktorými potláčajú svoj smútok, pričom v nich stále viac a viac ten smútok hnije, ale to oni už neregistrujú. Našli si iný život. A majú masku- niečo, čo ich pred svetom a odsudzujúcimi pohľadmi chráni...
Mišku v jeden osudný večer zradí nielen jedna z jej najlepších kamošiek- Soňa, ale dokonca aj jej frajer. Na diskotéke sa budú bozkávať priamo pred jej očami. K tomu všetkému nepomáha ani fakt, že rodičia sa rozvádzajú a jej otec na ňu často v hádkach, ktoré sa nedajú nepočuť, nadáva. Zlomená Miška tak vybehne do mesta tmavými ulicami, keď jej pozornosť zamestná skupinka ľudí na chodníku. Sú to väčšinou muži, ktorí vyzerajú veľmi šťastne a prívetivo. Sú nadrogovaní. No tento fakt Miška prehliadne a pridá sa k nim. V tejto chvíli je jej všetko jedno... 
Na druhé ráno sa Miška zobudí v cudzom byte s cudzími ľuďmi. Keď však niekto zazvoní, ako prvá vyletí a otvorí dvere. Práve v tejto situácii sa Miška spozná s Martinom. Martin je pekný modrooký chlapec s havraními vlasmi a porcelánovou pokožkou. Síce Martin dá Miške jasne najavo, že toto nie je miesto pre ňu, Miška bojuje, až sa nakoniec začlení... 
Časom, ako sa dá predpokladať, sa Miška dá s Martinom dokopy a sú šťastný zamilovaný pár. No tento pár vystihuje ešte jeden prívlastok- narkomani. Sila drog je neuveriteľne silná a Mišku spolu s Martinom ťahá ku dnu. Miška sa stáva veľkou závisláčkou... Ten šťastný pocit- je to vlastne uniknutie od reality a všetkých problémov. Prečo mať depky, keď sa môže cítiť tak krásne? Svoj smutný život a nešťastné spomienky tak skrýva pod túto masku. Je predsa stále s milovaným človekom a s drogami. Takto jej to predsa vyhovuje, no nie? Avšak každým vpichom a dňom si Miška kráti svoj život, pretože droga je veľká závislosť a nie hračka.
Po náhodnom stretnutí sa s mamou, začne jej matka konať a chce jej pomôcť. No na to treba pevnú vôľu. Treba naozaj chcieť a nevzdávať sa. Absolvovať odvykačku je príliš ťažké, no iná cesta nie je. Podarí sa Martinovi a Miške zbaviť závislosti alebo sú odsúdení na prichádzajúcu smrť? Tentoraz ide o veľa a aj malá podpora toho druhého vás pomaličky kope dopredu, samozrejme, ak to sami naozaj chcete... 
Kniha je napísaná podľa skutočnej udalosti.

                                                       Moje hodnotenie: 
Obálka knihy je naozaj tajomná s tmavými odtieňmi- tieto farby sa ku amosfére a situáciám v príbehu naozaj hodia. Malú obálku zdobí aj jemný motýlik, ktorý dodáva vzhľadu na kráse.
Čo sa týka príbehu, je naozaj krátky, pretože má iba 123 strán a zmenšený formát v brožovanej väzbe. Niekto, kto túto knihu nepozná, by ju asi na základe veľkosti odsúdil. Ja skôr obdivujem autorkin talent, ako túto zarmúcujúcu tému zvládla dať na papier a popasovať sa s ňou. 

Knižka sa číta naozaj rýchlo a opisuje krehké dievčenské city, ale aj to, čo sa s nami stane, keď sa zoznámime s drogou. Ako ju bude naše telo, nie my, potrebovať, lebo inak sa zbláznime. V príbehu si všimneme, ako sa postupom času a vplyvom drog hlavná hrdinka mení, menia sa jej myšlienky a úplne ináč rozmýšľa. Práve na tomto type príbehu sa učíme a hlboká myšlienka nás zasiahne. 
Mne sa knižka od začiatku nejako nepáčila, pretože som ešte nič nečítala z tejto oblasti a ani som sa nechystala... Avšak keď som knižku dostala ako darček, pustila som sa do nej a ani neviem ako, začítala som sa. Samozrejme, že ma hneď prvá strana vystrašila, aj keď sa to dalo očakávať. Pomaličky som sa začala s citlivou témou zoznamovať ako Miška a čím ďalej som čítala, tým viac ma desila a opakovala som si, že v živote sa drogy ani nedotknem, lebo to je svinstvo. 
Kniha je naozajstný drsný reálny román a opisuje príbeh, ktorý môže byť niekoho podobný. Odzrkadľuje tvrdú realitu a krutosť dnešného sveta. Síce je táto kniha o závislosti, skrýva sa v nej ešte vo väčšom množstve láska dvoch ľudí, ktorá je neprekonateľná. Chcú spolu dokázať jedinú vec- odpútať sa od drog a byť čistí.
Knihu doporučujem každému, kto má rád romány, realistické príbehy alebo ho táto téma zaujíma. Z knihy sa nepriamo poučíte a budete si na ňu dlho pamätať. Zmeníte názor na svet a uvedomíte si, aké šťastie máte, keď ste čistí a neubližujete si. Knižka je naozaj krásne napísaná a v žiadnom prípade sa jej netreba báť! Treba si ju prečítať a spomínať na ňu, lebo možno vás raz tá spomienka zachráni... 



Komentáre

  1. O knižke som čo to už počula, ale nevedela som presne čo konkrétne čakať. :) Nevyzerá zle a musí to byť aj celkom smutné, keďže je to podľa skutočnej udalosti.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, je to smutné, no zároveň veľmi krásne :) Knihu určite odporúčam. Čítaním knihy sa zároveň aj učíte- v živote sa drogy ani nedotknete. V tejto knihe si nájde každý niečo. Kniha je dosť tenká, takže nezaberie veľa času a daruje peknú myšlienku a silný dojem :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky