Majstrovstvo

Narodili ste sa géniom alebo sa ním môžete stať? 

Autor: Robert Greene                                                                  
Počet strán: 354 
Žáner: motivačný, životopisný 
Vydavateľstvo: Motýľ
Rok: 2016 

Pôvodná anotácia: 
Robert Greene, známy americký spisovateľ vo svojej knihe Majstrovstvo, ktorá sa stala v Amerike priam Bibliou úspešných, tvrdí, že v každom z nás drieme potenciál, vďaka ktorému sa môžeme stať majstrom vo svojom povolaní.
Podrobným skúmaním života najvýznamnejších osobností svetových dejín odhaľuje tajný kľúč k majstrovskému úspechu a ilustruje to na príkladoch takých osobností, akými sú Henry Ford, Leonardo da Vinci, Benjamin Franklin či Charles Darwin. Všetci títo dodnes svojou prácou a dielami fascinujú milióny ľudí, hoci ich začiatky boli často poznačené chudobou či viacerými, takmer fatálnymi, nezdarmi. V čom teda spočíva tajomstvo ich svetového úspechu?
V bestsellerovej knihe Majstrovstvo poukazuje Robert Greene na jednoduché, ale doteraz neodhalené zákonitosti, ktoré vás prevedú nástrahami povolania a vyformujú z vás osobnosť hodnú svetového úspechu. Zároveň poukazuje na ťažkosti, ktorými si musel prejsť každý génius, či už je to chudoba alebo takmer osudné kariérne nezdary. Odomknite potenciál, ktorý vo vás drieme a staňte sa aj vy majstrom vo svojom vysnívanom povolaní.  


Moje hodnotenie: 
O Bibliách úspechu sa popísalo už mnoho- veď takmer každá tretia motivačná knižka má tento prívlastok. Aj táto ho má. Priznám sa, že predtým ako som knihu začala čítať, som ani netušila, čo na mňa čaká. Majstrovstvo je fenomenálnym dielom, návodom, na to, ako prísť na to, čo je vaše poslanie, povolanie. Celé Greeneove rozprávanie je založené hlavne na životopisoch známych ľudí ako boli Leonardo da Vinci, Einstein, Benjamin Franklin, Edison, Mozart a aj takých menej známych, no neuveriteľne významných pre ľudstvo ako Yoky Matsuoka, Teresita Fernandezová, Daniel Everett atď. Autor skúma človeka ako jedinca a neustále čitateľovi pripomína, že mozog, myslenie, je najdokonalejším nástrojom v celom Vesmíre.

Na životopisných príbehoch úspešných ľudí autor poukazuje na znaky úspechu, ako začínali, ako prekonávali prekážky a ako sa zapísali do ľudských dejín. Čitateľ tak má prehľad o významných ľuďoch z rozličných oblastí vedy, techniky či umenia. Prvá časť knihy sa sústreďuje na čitateľa a autor sa mu pokúša prehovoriť do duše a pomôcť mu, aby zistil, čo mu hovorí jeho vnútorný hlas. Pretože každý človek je výnimočný a je na nejakú oblasť predurčený. Bohužiaľ, často sa stáva, že ľudia toto volanie ignorujú, dajú sa ovplyvniť rodičmi alebo vidinou lepšieho platu. Avšak po čase, človek, ktorý ignoroval svoj hlas, sa stane nešťastným a bude trpieť. Nasledujúce kapitoly sa sústredia na postup, ako z vašej záľuby alebo predurčenosti máte vytvoriť majstrovstvo.  
Svet zomiera túžbou po odvážnych myšlienkach a ľuďoch, ktorí sa neboja špekulovať a objavovať.
"Ja nie som Einstein, ja to neviem." "Ja nie som génius."- Je pravda, že niekto, napríklad taký Mozart, bol zázračné dieťa a bol geniálnym od detstva. Nebolo o tom pochýb a celý život rozvíjal svoj talent. Lenže to neznamená, že vy alebo ja, géniami nie sme tiež. My sa nimi len musíme stať. Dosiahnutie majstrovstva ani nie je tak o talente ako o láske k tomu, čo človek robí a ako ho to napĺňa. Einstein mal na škole priemerné známky a učitelia povedali, že z neho nikdy nič nebude. A hľa, je rok 2017 a je dokonalým príkladom génia. Nie je to o tom, kým ste, ale kým chcete byť.
"Sami sebou sa stanete, ak zistíte, kto ste."- Pindaros
Riadky na stranách tejto knihy sú ako prehovor do duše. Dopredu vás varujem, že túto knihu nezhltnete- budete ju čítať pomalšie, pretože sa na vás bude sypať príval nových informácií, príbehov a myšlienok, ktoré vám trošku pootočia chápanie sveta a seba samého a po dočítaní budete mať ústa pootvorené.  Mne osobne táto knižky dala veľmi veľa. Oplatí sa ju prečítať už len z toho dôvodu, že v nej nájdete veľké množstvo životopisov s dôveryhodnými informáciami a taktikami ako svoju prácu dohnať až k dokonalosti.
Ak nebudete schopní opustiť pobrežie, nikdy nič nové neobjavíte.
Ak máte sen a je natoľko veľký a neuveriteľný, že sa ho hanbíte povedať nahlas, prečítajte si túto knihu. Dodá vám odvahu. Ukáže vám taktiky ako na to. Postrčí vás pomocou životopisných príbehov iných známych osobností.
A ak netušíte, čo máte robiť so sebou a svojím životom, tak určite vám bude nápomocná prvá polovica knihy. Verím, že v nej nájdete odpovede. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem veľmi pekne vydavateľstvu Motýľ. 


Komentáre

Obľúbené príspevky