Afterdark

V priebehu niekoľkých nočných hodín sa paralelne odohrávajú dva príbehy, ktoré na prvý pohľad nemajú nič spoločné. 

Autor: Haruki Murakami                                                           

Počet strán: 149 
Žáner: moderné romány, beletria 
Vydavateľstvo: Odeon 
Rok: 2015 
Jazyk: Český 

Pôvodná anotácia: 
Příběh ze současného Tokia se odehrává po setmění, během jediné noci. Kapitoly jsou napsány stylem filmového scénáře a u každé z nich je uveden přesný časový údaj. Dějová linie je pro autora typická, střídají se tu dva paralelní, navzájem se prolínající příběhy. Devatenáctiletá Mari, která umí čínsky, je kontaktována manažerkou hodinového hotelu, aby jí pomohla vyřešit případ brutálně zbité čínské prostitutky. A její sestra se vlivem tajemných sil ocitla v jakémsi nejasném a nebezpečném snu, v ohraničeném anonymním prostoru. V průběhu noci, ještě než přichází ráno, se věci dávají do pohybu. Autorův čtvrtý román vycházející v češtině nabízí napínavý, psychologicky i detektivně laděný příběh s fantaskními a hororovými prvky. 



Moje hodnotenie: 
Na Murakamiho neobyčajné príbehy a rozprávačskú originalitu som sa pripravila už dopredu. Toto jeho útle dielko je vyrozprávané minimalistickým, miestami až scenáristickým, spôsobom. Knižka je útla a jej dej sa odohráva v priebehu niekoľkých nočných hodín. Tajomný rozprávač, ktorý s nami preskakuje z jednej dejovej línie do druhej, nám poskytuje možnosť vidieť a počúvať dve rozdielne scény- jednu statickú a druhú akčnejšiu. 


Myslím si, že pre čitateľa, ktorý je zvyknutý na americkú a európsku literatúru, bude pôžitkom predstavovať si japonské postavy s japonskými menami, ktoré sa prechádzajú po nočnom vysvetielkovanom Tokiu. Murakami si dáva veľmi záležať na dynamických dialógoch a neobyčajných postavách, čoho dôkazom je aj Afterdark. Prvá dejová línia sa vznáša okolo Marinho života- je to mĺkva Japonka, ktorá rada číta a vie po čínsky. Tesne pred polnocou sa nachádza v jednom z podnikov, kde si sama číta hrubú knihu. A nikoho nepotrebuje. V priebehu nasledujúcich hodín sa však spozná s manažérkou hodinového hotela a chlapcom, ktorý v takýchto neskorých nočných hodinách rád skúša s kapelou, aj keď študuje niečo úplne iné. Druhý statický príbeh sa točí okolo spiacej Eri, jej sestry. Spí však tak isto ako ostatní ľudia alebo zaspala navždy? 


Aj napriek tomu, že Afterdark je útle dielo a odohráva sa v priebehu niekoľkých hodín, zachytáva pomerne komplikovanú sieť situácií a pocitov. Je to príbeh o všetkom a zároveň o ničom. Ak by ste sa naň pozreli povrchne, neuvideli by ste v ňom veľkú pointu. Ak by ste sa však zahľadeli na detaily a pokúšali sa chytiť tie nevypovedané nitky, ktoré autor vložil medzi riadky, uvideli by ste celý vesmír.  


Nejde totiž len o sesterské puto, ale aj o niečo viac. Dovolím si povedať, že každý si z neho niečo zoberie. Každý si na ňom niečo zamiluje a niečo sa mu bude škrieť- už len preto, že sa tento román tak veľmi líši od iných. Mne sa napríklad páčil celkový nápad Afterdark-u a v hlave som si spájala aj nespojiteľné, len aby som nadobudla pocit, že sa v detektívnej zápletke nestrácam. Lenže nakoniec všetko dopadlo inak. Koniec je jednoduchý a krotký. Na môj vkus málo originálny, ale nech. Nepredvídala som ho. Takisto som sa zabávala na trefných dialógoch a neobyčajnosti uzavretých postáv. Murakami opäť dokázal, že v útlom diele sa dá zachytiť časovo krátky príbeh s hlbším zmyslom. 


Komentáre

Obľúbené príspevky