Dievča s maskou

Žiť život jedného dievčaťa, ktoré má masku a hrá sa na niekoho, kto nie je, nie je ľahké. Kamaráti sú chodiaca faloš, frajer je s ňou len kvôli reputácii a s rodičmi sa sem-tam stretne na obed v nedeľu. Vitajte vo svete princeznej Mimi, ktorá svoju masku neznáša... 

Autor: Janka Šulková                                                                
Počet strán: 224 
Žáner: romantika 
Vydavateľstvo: Motýľ 
Rok: 2014

Anotácia: 
Mimin život je jedna umelá pretvárka. Rodičovskú lásku nikdy nepoznala. Vždy sa o ňu stará buď pestúnka alebo babka, no tá je veľmi zriedkavo doma, keďže rada cestuje po svete. Mima navštevuje školu, kde všetko závisí od konta v banke. Preto je jasné, že ak chce patriť ku elite, musí sa správať povýšenecky, štipendistov tak šikanovať, že odídu zo školy a... trpieť vzťah s Filipom, ktorý je síce športovec, no múdry vôbec nie je. Je s ním, aby bola kráľovná a aby mala peknú povesť. 
Jediná naozajstná kamarátka je Paula, ktorá síce tiež patrí ku elite, ale zároveň je aj sama sebou, teda aspoň pred Mimou. Takmer každý deň Mima po škole príde domov, kontaktné šošovky vymení za okuliare, blúzku s hlbokým výstrihom vymení za hrubý sveter a zašije sa v antikvariáte, kde rada číta klasiku. Tam môže byť sama sebou. Môže tam vyzerať ako šprtka bez toho, aby sa jej na druhý deň každý v škole posmieval. 
A takto sa to vlečie. Mima je v konečnom dôsledku osamelá, hrá svoju pretvárku, udržuje si perfektné známky a nemôže si dovoliť žiaden škandál. S rodičmi sa poriadne ani nevidí. Nie žeby jej to chýbalo. Jednoducho pochopila, že pre jej rodičov je práca na prvom mieste. Otec je preslávený neurochirurg a má vlastnú nemocnicu, matka je právnička, ktorá ešte aj v nedeľu je u seba zahrabaná v papieroch. O Mimu nemá záujem- chlad z jej strany jej dcéra už dávno pocítila. 
No jedného dňa sa Mima stretne v knižnici s jedným chalanom. Je celkom pekný, milý, ale dosť drzý na to, že sa opovážil ozvať sa na ňu. K tomu všetkému sa škerí od ucha k uchu a jeho strapaté vlasy mu drzo padajú do čela. Možno by z toho niečo mohlo byť... keby nebol štipendista. Zo štipendistov sa elita iba smeje, neuznáva ich. Mala mu dať hneď pár faciek, že sa ku nej ozval a tým by to skončilo... Lenže Mima taká nie je. Ku tej stupídnej elite ani nepatrí. Prečo by sa tak mala správať, keď je úplne sama a môže byť sama sebou? Z krásneho štipendistu sa stane Tobias, chlapec, pri ktorom si Mima pripadá krásne, hlavou v oblakoch a on ju berie takú, aká je. Neodstrašilo ho to, že ona patrí k tým "vyvoleným". 
Mima a Tobias sa začnú zbližovať a princezná si začne zo svojej tváre lúpať masku, ktorá jej už roky schne na pleti. S ním môže byť naozajstná Mima, ktorá má rada knižky, nenávidí peniaze, luxus a fajčenie. Nemusí nosiť vyzývavé oblečenie a aj tak jej bude hovoriť, že je krásna. 
Lenže čo Filip? A vydrží ich láska, aj keď pochádzajú z odlišných svetov? Veď láska je nekonečná a odvážnym šťastie praje... 

Moje hodnotenie: 
Obálku knihu musím pochváliť ako prvú. Je úplne úžasná, s teplým odtieňom a stelesňuje lásku, ktorú Mirka prvý krát pocítila vo svojom živote. Celkový dizajn knižky je veľmi pekný. 
Čo sa týka príbehu, na túto knižku som sa veľmi tešila. No brala som ju ako nejaký ľahký román na upršané dni. Omyl. Táto knižka odzrkadľuje povrchný život snobov a bohatých deciek. Ide im len o povrchné veci a všetko je v ich životoch umelé, vôbec nie skutočné. Chybička se vloudila v podaní Mimy, ktorá ku takým nepatrí. Pred pár rokmi bola sivá myška s nosom v knihách a dnes je prinútená sa kvôli požiadavkám rodičov a spoločnosti zmeniť. Táto maska, ktorú si každý deň nasádza ju zabíja a nebaví. 
Autorka veľmi pekne vystihla, ako sa Mima zmenila, odkedy sa stretla s Tobiasom. Ako postupne dostávala odvahu priznať si, že ľúbi štipendistu. Nebála sa vzoprieť elite a bola šťastná. V tejto knihe hlavná hrdinka našla samu seba. Odhodila masku a tak prišla na to, kto je jej naozajstný kamarát a kto sa len tak tváril. Pravda niekedy naozaj veľmi bolí. 
Mne sa kniha páčila, aj keď sa našli také pasáže, ktoré buď boli extra rýchlo spádové alebo napísané tak, že mi to trošku liezlo na nervy. No príbeh je originálny, autorka prvotinou u mňa naozaj zabodovala, aj keď koniec je úplne...... iný ako som očakávala, knihu som si obľúbila. Jednoducho tak to v živote chodí. S Mimou sa osud nepekne zahral- celú večnosť bola v tme, objavilo sa svetlo a potom jej vytrel zrak ďalší zvrat. No vďaka takému koncu má kniha väčšiu ráznosť a zamilujete si ju. Tak ako ja. Knižke dávam vynikajúce štyri hviezdičky a knihu odporúčam tým, ktorí majú radi romány, YA a Greenovky. 


Komentáre

  1. Jój video samé pozitívne recenzie a som asi jediná, ktorej knnižke nesadla :/ :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale zhodnem sa, že Mima zažila veľkú zmenu počas príbehu a ten koniec? ten ma úplne zaklincoval. :)

      Odstrániť
    2. Áno, ten koniec.... to bol veľký zvrat. No vieš, sto ľudí sto chutí. Mne sa knižka veľmi páčila, aj preto, lebo má originálny námet ;)

      Odstrániť
  2. Kniha ma naozaj krásnu obálku a chcem si tuto knihu prečítať len neviem kedy :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Kolektivní rozum - Obchodníci, kteří využívají eToro's CopyTrader™, mají o 60% větší pravděpodobnost ziskovosti

    Otevřené obchody na eToro: 227,651,647

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky