Eleanor a Park

Dvaja čudáci- každý sa svojím spôsobom odlišoval od okolia, sa našli. V autobuse. Oni sa vlastne ani nechceli nájsť. Nechceli nič. To len on sa nad ňou na jeden zlomok sekundy zľutoval. Tak to celé začalo. Nechceli ju. Spočiatku vôbec ani len netúžili po láske dvoch čudákov...

Autor: Rainbow Rowellová                                                    
Počet strán: 335
Žáner: romantika, YA
Vydavateľstvo: YOLi (Ikar)
Rok: 2014

Anotácia: 
Boli dvaja. Eleanor a Park. 
Prvá v poradí, Eleanor, bola čudáčka už na prvý pohľad- nebola najchudšia, divne sa obliekala a jej ryšavé, ba až červené divoké kučery vzbudzovali pozornosť na kilometre- môžu za to jej dánske a škótske korene. Nemala problém obliecť si tričko, pánsku košeľu, kravatu, desať náhrdelníkov a rozpustiť si svoje bujné vlasy.
Ľudia sa jej posmievali odnepamäti. Červená Ozruta, tak jej hovorili najčastejšie. Hovorili jej tak hlavne preto, lebo bola pribratejšia, no nedalo sa povedať, že bola nejaká tučibomba. 

A ešte niečo. Spolu so svojími štyrmi súrodencami sa tlačí v jednej izbe. Mama žije s Richiem. A oni spolu s ňou. Richie nie je Eleanorin otec. Je to proste Richie. Alkoholik, darebák a starostlivo zachováva násilie v byte. Eleanor spolu so súrodencami trpí, keď počuje mamin krik, rev, plač alebo jej modriny či monokle. Hrozne ju to bolí. No mamu asi až tak nie, keď sa bojí od neho odísť a konečne sa od neho vzdialiť. Bojí sa vzdorovať. Jej deti vyrastajú v hrozných podmienkach- sú chudobní, nemajú ani telefón či poriadne jedlo alebo šaty. Keď sa Eleanor postavila Richiemu, rok bývala u cudzích. Jej vlastná matka to nechala tak. Vtedy sa ten vzťah veľmi mierne nalomil...
Na Parkovi by na prvý pohľad nebolo nič zlé, kebyže je sám so sebou spokojný. Nenávidí svoj vzhľad- mamine kórejské črty sa naňho preniesli, čo nenormálne ľutuje. Nechce vyzerať ako keby prišiel z Ázie. Nechce mať tie črty. A chce byť vysoký, pekný, mohutný a príťažlivý pre tamojšie dievčatá. Chodí síce na bojové umenie, taekwondo, no to neznamená, že to o ňom každý vie. To otec- vojak, sa oňho po tejto stránke stará. Pritom si Park myslí, že ho otec nikdy nemal rád. Stále mal rád iba jeho brata- Josha, ktorý sa aspoň trochu podobal na chlapa. On skôr patril ku svojej mame, Kórejčanke, ktorá je kozmetička a predáva výrobky z Avonu. Toľko o ňom.

Tieto dva svety na seba narazili. V autobuse, kde každý musí mať svoje miesto. Eleanor ho nemala, lebo bola nová. A Park, večný samotár jej ho nakoniec nie príliš milo ponúkol. Ale prijala. Bolo obidvom divné, že spolu chodia v autobuse niekoľko týždňov a ešte sa ani raz neporozprávali. Museli nájsť spoločnú reč- hudbu a komiksy.
Eleanor, nezvyknutá na milú konverzáciu so svojími rovesníkmi, sa teda začne s Parkom zbližovať. A budú sa mať o čom rozprávať. Vznikne láska. Čudná, ale krásna. Nezvyčajná, milá, nečakaná, ale aj... prekvapivá.

Moje hodnotenie: 
Myslím si, že obálka je úplne úžasná, mne sa neskutočne páči. K príbehu sa hodí perfektne- je milá a vystihujúca. Takisto aj väzba je dobrá, klasická z YOLi.
Autorka nám príbeh vyrozpráva z dvoch pohľadov povedaných cez rozprávača. "Ja" rozprávanie síce v knihe nezažijeme, na čo sme celkom zvyknutí, no to neznamená, že je kniha nudná. Práve naopak. Kniha má pre mňa veľmi vznešenú a citlivú atmosféru. Autorka vymyslela príbeh, ktorý dokázala aj dobre vyrozprávať. Vytvorila perfektnú čudáčku a nezvyčajného chalana, ktorí sú tak rozdielni, že až k sebe pasujú ako dva dieliky.
Život Eleanor nie je vôbec jednoduchý, je komplikovaný, ťažký a čitateľ sa stane veľmi empatický, nikto by si to s ňou nechcel vymeniť.
Park to síce až také ťažké nemá, no ľahké tiež nie. Niekedy sú totiž najväčšie problémy tie, ktoré máme sami so sebou.
Autorka knihy- Rainbow Rowell
Príbeh je aj smutný, aj veselý. Aj biely aj čierny. Má aj žiarivé šťastie, ale aj tmavý smútok. Má aj Eleanor a aj Parka. Je to príbeh o neobyčajnej láske, ktorá vznikala tak, že vlastne nevznikala. Len obidvoch štvalo to trápne polhodinové ticho v autobuse. A po prvom rozhovore... to nejako prišlo.
V príbehu ide skôr o to, aby sme sa zamysleli nad tým, aký osud môže niekto mať. A aké to je celé nespravodlivé. Že Eleanor stále trpela a nijakú naozajstnú podporu nemala. A potom prišiel ON. PARK. A všetko zmenil. Aj ona všetko zmenila uňho....
Koniec je... chcelo sa mi kričať. Toto predsa nemôže byť koniec!! Ale bol. Bol to krásny koniec, ale  zároveň aj príšerný. Mučivý. Takto som si ho  nepredstavovala. Tak to jednoducho v živote chodí a treba to prijať. Možno kvôli tomu koncu je tá kniha taká krásna a jedinečná.
Knihu odporúčam čitateľom, ktorí majú radi príbehy romantické, s malou dávkou humoru, o tínedžeroch, láske a neobyčajných postavách. Možno sa tam nájdete. Aspoň kúsok zo seba.
Knižke dávam krásne štyri a pol hviezdičky. Bolo to úžasné, výborné, dojímavé, ale mám pocit, že u mňa je to na toľko. Neviem prečo. Možno mi tam ešte kúsok niečoho chýbal. No kniha bola výborná a myslím si, že by si ju malo prečítať ešte veľa romantických duší.



Komentáre

  1. Knižka na mňa čaká v poličke, má krásnu obálku a teším sa na čítanie :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš sa na čo :) Knižka má výnimočnosť a preto sa ani nenazdáš a už bude koniec :) Prajem ti pekné čítanie, ale priprav sa na to, že ten koniec....!!!! je hrozne mučivý :/

      Odstrániť
  2. Knihu jsem četla, její průběh se mi moc líbil. Spisovatelka zvolila výborný kontrast mezi hlavními postavami. Jediné co mě však na knize zklamalo, byl konec. Nemám ráda otevřené konce, nutí mě potom moc přemýšlet. Rozhodně ale díky za článek, ráda jsem si přečetla tvůj názor :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Otvorené konce mám rada, ak sa k príbehu hodia... predsa len, ak je koniec smutný alebo otvorený, kniha je potom taká dojímavejšia a ráznejšia :) Možno je takýto koniec pre tento príbeh dobrý, ináč by určite nebol taký obľúbený :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky