10- dňová očista so zelenými smoothies

Zamysleli ste sa niekedy nad jedlom, ktoré máte na tanieri? 

Autor: J.J. Smithová                                                                           

Počet strán: 174
Žáner: životný štýl, recepty
Vydavateľstvo: Tatran 
Rok: 2016 

Pôvodná anotácia: 

Boj s nadváhou je mimoriadne náročný a vyčerpávajúci. Napriek veľkému počtu zaručených diét, cvičebných postupov a zázračných tabletiek je obyvateľstvo planéty Zem čoraz tučnejšie. Ak sa vám aj podarí znížiť hmotnosť, deväťdesiatpäť percent z vás sa do troch rokov vráti na pôvodnú váhu.
Čo teda pomôže? J.J. Smithová jednoznačne hovorí, že zmena životného štýlu. Desaťdňová očista má nastaviť vaše chuťové poháriky tak, aby ste si žiadali zdravšie jedlá. Podľa autorky je dôležité, aby sa ľudia v prvom rade zbavili toxínov, ktoré prijímajú v každodennej strave. Vo svojej knihe odporúča programy, ktoré sa zameriavajú na chudnutie prostredníctvom odbúravania tukov a detoxikácie, čo vedie k celkovému zlepšeniu zdravia a nadobudnutiu životnej rovnováhy. V knihe nájdete okrem 10-dňovej očisty viac ako 100 receptov na zelené smoothies s rôznymi účinkami.
J.J. Smithová vydala svoju 10-dňovú očistu so zelenými smoothies v roku 2014 a odvtedy kraľuje v rebríčku bestsellerov. Nielenže ako prvá objavila túto revolučnú metódu, ale stelesňuje aj návod k zdravšiemu životu. A vzápätí prišli nadšené ohlasy čitateľov.
Zelené smoothie vám v mnohých smeroch pomôže zmeniť život. Zistíte veľa o sebe a svojich stravovacích návykoch a získate pozitívnejší vzťah k jedlu. Nadobudnete ho, ak si obľúbite to, čo jete, ale zároveň budete dbať, aby vám jedlo aj prinášalo úžitok. Pozitívne účinky diéty sa objavia po desiatich dňoch, a nie je to len zníženie telesnej hmotnosti. Väčšina ľudí vďaka očiste schudla štyri až šesť kilogramov, ale mnohí priznávajú, že načerpali neuveriteľnú energiu, nadobudli duševnú rovnováhu a zlepšil sa im aj spánok. Toľko kladov vás určite presvedčí, aby ste sa o to aspoň pokúsili! 

Ja som si to vyskúšala: 
V prvom rade by som rada podotkla, že toto nie je žiaden drastický program a ani diéta. Je to očista a jej trvanie alebo intenzita záleží iba od Vás. Môžete podstúpiť čiastočnú očistu (jedno zdravé jedlo denne + pitie smoothies) alebo úplnú (smoothies + tekutiny). Dĺžka vašej očisty sa odvíja len a len od Vás: môžete ju podstúpiť na 3 dni, 5, 7 alebo až 10- ako sa Vám páči a na čo sa cítite. 

O túto knihu som zavadila pohľadom počas mojej prechádzky po kníhkupectve a po váhaní som napísala do vydavateľstva Tatran, ktoré bolo veľmi ochotné a knižku mi poskytlo.  Prvý týždeň som knižku len čítala- každý deň jednu kapitolu, motivovala som sa a psychicky sa na túto zmenu pripravovala. Teória tvorí väčšina knihy- autorka opisuje čo vlastne táto zelená očista je, v čom spočíva jej čaro a ako pôsobí na Vaše telo. Taktiež sa venuje jednotlivým typom zelených zložiek smoothies a radí Vám, ktoré si podľa chuti či účinku môžete vybrať. Na záver, pre dodanie poriadnej dávky motivácie, sa v knihe nachádzajú odozvy ľudí z celého sveta: v čom im očista pomohla, ako sa cítia a či odporúčajú túto knihu ďalším 

Môj prvý deň: Keď som sa v ten pondelok zobudila, absolútne sa mi do toho nechcelo. Jednak som vedela, že celý týždeň budem vstávať o desať minút skôr, aby som si smoothie stihla pripraviť a taktiež som si bola vedomá toho, že celý týždeň neuvidím žiadne mäso, mlieko, vajcia či sladké maškrty. Vedela som, že keď som sa raz pre to rozhodla, mala by som to dokončiť. Očakávania som nemala žiadne- len som sa bála, či nebudem celý deň hladná a či neodpadnem cestou na autobus. Nestalo sa. Na moje prekvapenie bolo smoothie na prvý deň výborné (v knihe sa okrem ďalších 100 receptov s rôznymi zameraniami nachádza 10 receptov špeciálne určených na desať dňov očisty) a veľmi mi chutilo. Šalát či špenát v ňom nebolo vôbec cítiť, bolo sladké a nič viac som si do neho nemusela pridávať.  Zobrala som si ho aj do školy namiesto desiaty (z obedu som bola odhlásená) a po celý deň som si z neho chlipkala a pila som čistú vodu. Vtedy som necítila ešte žiaden výrazný účinok a navyše, lomcovala mnou pochybovačná otázka: "Čo by sa stalo, ak by si to nechala tak? Veď koniec koncov, zatiaľ si si ešte poriadne nič hriešne neodoprela." Na večeru sme mali lahodné špagety- lenže ja som odolala a pripravila sa na ďalší deň. 

Môj druhý deň: Tento bol zo všetkých asi najhorší (čo som mala šťastie, lebo väčšinou sú najhoršie
prvé štyri dni). Hneď ako som prišla domov, šla som si ľahnúť spať, tak ako v prvý deň. Súčasťou očisty je aj odvyknúť si na kofeín, čiže som fungovala výhradne na moju energiu. Prvé dva dni som sa cítila ako pred chorobou- nevládala som, v tele som cítila také mravčenie a ak som dostala náramnú chuť na sladké, dala som si kocku 71% bio čokolády, príp. oriešky. A verte či nie- viac som nepotrebovala. Nebola som hladná, viac sladkého mi nechýbalo. Jediná vec, ktorá mi vadila bolo to, že som bola unavená.  Na moje sklamanie som ani na druhý deň nič neschudla a ani som nevidela viditeľné zmeny. Ale vydržala som. 

Môj tretí deň: Cítila som sa ako z inej planéty, lebo som nebola unavená. Tešila som sa na fajné ranné smoothie a bola som neuveriteľne šťastná. Mala som energiu a rozžiarila sa mi pokožka. Neverila som tomu, ale naozaj: okrem duševného stavu sa mi zmenil aj vzhľad. A taktiež som zaznamenala na váhe, že som schudla



Môj štvrtý deň: Patril spolu s tretím k najlepším dňom celej mojej očisty. Mala som ešte viac energie (nechápala som odkiaľ som ju nabrala keďže som si z kávy alebo zeleného času ani neodchlipla), zdalo sa mi, že som vyzerala lepšie a mala som úplne úžasnú a natešenú náladu. Viem, že keď to čítate, asi si to tak nedokážete dobre predstaviť, ale... naozaj som pila iba smoothies a vodu. Jedla som ovocie, oriešky, príp. horkú čokoládu. Netrýznila som sa a nebola som hladná. Cítila som sa nesmierne dobre a mala som energiu na dobytie celého mesta. 

Môj piaty deň: Bol môj posledný deň. Rozhodla som sa tak zo začiatku, aby som len vyskúšala, čo to vlastne je. Osobne si myslím, že podstúpiť očistu je lepšie na jar/ v lete ako v zime, lenže ako sa tak poznám, potom by som sa na to možno už neodhodlala. Povedala som si: teraz alebo nikdy. Keďže
som vedela, že som na konci mojej výzvy, v duchu som sa tešila na zelený čajík a potraviny, aj keď v zdravšej forme, na aké som bola zvyknutá. Lenže po tejto očiste sa niečo zmenilo a to myslím v dobrom: nielenže som schudla 2,5kg za päť dní, ale navyše mi niektoré potraviny prestali chutiť, resp. moje telo si ich nepýta. Prestalo mi chutiť mlieko a nie som až tak závislá od kofeínu- už pred pár mesiacmi som vymenila kávu za zelený čaj, ale teraz už prežijem aj bez neho, keďže nie je až tak návykový. Podvedome si moje telo pýta viac tekutín (niekedy som v škole vypila polovicu pollitrovej fľaše) a preto teraz denne vypijem 1,5l. Len tak, lebo chcem. Naučila som sa tiež pripravovať si smoothie, kombinovať ovocie a zelené rastlinky (mojou obľúbenou je špenát). 

Táto očista ma naučila čo mám jesť a zároveň mi ukázala, že všetko sa dá aj zdravšie. Istým spôsobom ľutujem, že som si nedala záväzok na ešte viacej dní, pretože som sa cítila omnoho lepšie ako teraz- opäť som unavená a  nemám až tak veľa energie. Hodlám sa podstúpiť túto očistu cez leto ešte raz a na plných desať dní. Tých, ktorých táto výzva oslovila: naozaj neváhajte. Autorka celý tento program dopodrobna vysvetľuje a jedna celá kapitola sa venuje častým otázkam, príp. obavám. Vyskúšala som si to a osobne som si myslela, že to bude ešte horšie a že zažijem nekontrolovateľné návaly na sladké, lenže nestalo sa. Som rada, že som pre seba niečo urobila a beriem to ako za skúsenosť- všetko treba vyskúšať.
 
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran. 




Komentáre

Obľúbené príspevky