Tínedžeri, ktorí písali - 1. časť

Síce sa hovorí, že na spisovateľské remeslo musíte mať čo-to odžité, aby ste vedeli písať uveriteľne aj o tažkých témach akými sú láska, život či utrpenie, no boli aj takí, ktorí písali v mladom veku. Dokonca neboli ani dospelí. A verte či nie, ich knihy sa čítali. A prekladali. 


1, Anna Franková 

Nebojte sa, tento článok je zameraný na autorov modernej literatúry, no nedalo mi nespomenúť
Annu. Nebudem tu rozpisovať celý jej príbeh (ten si musíte prečítať a recenziu nájdete TU). Anna si svoj denník začala písať v trinástich a, bohužiaľ, dopísala ho o dva roky na to. Počas toho ako si viedla záznamy a písala ďalšie, sa vracala k tým starým, ktoré prepisovala, triedila a niektoré úplne vyškrtla. Nerobila to len tak: v rozhlase počula, že sa zbierajú rôzne záznamy, výstrižky, fotografie, zápisky či denníky na lepšiu dokumentáciu vtedajšej situácie. Rozhodla sa, že chce do tejto zbierky prispieť. Anna túžila byť spisovateľkou a novinárkou. Svojmu denníku sa venovala každý deň. Škoda len, že sa nedožila dňa, kedy by na vlastné oči uvidela, čo so svetom urobila jej úprimná spoveď. Jej kniha a má niekoľko filmových adaptácií, dom, kde sa vtedy ukrývala je dnes múzeom (reportáž TU) a jej denník bol preložený do vyše 60 jazykov.  
malý funfact: Aj napriek tomu, že Anna bola Nemka a jej rodný jazyk bol nemčina, odmietala písať v tomto jazyku a vyjadrila sa, že neznáša Nemcov a nechce mať s nimi nič spoločné. Naopak, keď sa presťahovali do Holandska, inklinovala k Holanďanom a celý denník napísala v holandčine.





2, Alexandra Adornetto 
Na prvý pohľad vyzerá táto Austrálčanka ako modelka z katalógu. Nikto by nepovedal, že táto 23-
ročná Melbournčanka má na konte napísaných už 6 kníh. Vyrastala v rodine učiteľov a písať začala keď mala trinásť rokov. Už vtedy chcela zasiahnuť vekovú skupinu mladých (žáner YA). Keď príbeh dopísala, poslala ho do vydavateľstva HarperCollins. Za 8 mesiacov dostala spätnú odpoveď s tým, že o jej rukopis bol záujem. Tak vyšla jej prvá kniha The Shadow Thief.  Okrem tejto a iných kníh napísala aj trilógiu, ktorá je u nás kompletne preložená: Záblesk, Záhrobie, Zore. Momentálne pendluje medzi USA a Austráliou, študuje v Mississippi a, samozrejme, píše.








                                                           3, Abigail Gibbsová 
Tak ako mnoho iných stredoškoláčok, aj ona začala písať- na Wattpade. Jej príbeh, Temná hrdinka, bol veľmi obľúbený a bolo zaznamenaných približne 16 miliónov kliknutí. Takúto slávu si mladá Britka užívala približne 3 roky a tesne pred dopísaním posledných kapitol príbehu ho stiahla z internetu, pretože v tom čase už mala podpísanú zmluvu s vydavateľstvom. Práve ono jej tento marketingový ťah navrhlo, aby sa kniha lepšie predávala.  No a keďže som trošku vyššie písala o Wattpade, tak by nebolo odveci spomenúť, že pôvodne bola jej kniha fanfiction na Twilight, pretože Abi bola a stále je veľkou fanúšičkou upírskej ságy. Písaniu vraj obetovala všetko, častokrát písala až niekedy do tretej rána a to aj počas školy. Jej rodičia tým veľmi neboli nadšení a veľa jej dohovárali.
Okrem toho miluje Harryho Pottera (neviem koľkokrát prečítala celú sériu, ale jednotku prečítala osemnásťkrát), svoju rodinu a kávu, bez ktorej si nevie predstaviť svoj život. Momentálne študuje na Oxforde.
V slovenčine vyšli jej obidve knihy- Temná hrdinka a aj Jesenná ruža (obidve ma už istý čas čakajú na poličke).
malý funfact: Je veľkou zástankyňou vegetariánstva a zo všetkého najviac sa bojí krvi (určite by ma ako prvé napadlo napísať krvavú upírsku sériu).





4, Alice Oseman 
Je Angličanka, ktorej prvú knihu vydalo vydavateľstvo HarperCollins keď mala iba 19 rokov. Jej prvá kniha, Solitaire, vyšla u nás pred dvomi rokmi vo vydavateľstve CooBoo. Pred rokom jej vyšla jej druhá kniha, Radio Silence, ktorá zatiaľ preložená nebola. Príbeh jej druhej knihy sa venuje predovšetkým LGBT téme a takisto rešpektovaniu ľudí, ktorí sa líšia či už farbou pokožky alebo vierovyznaním. Dnes má Alice 22 rokov a minulý rok ukončila štúdium na Durhum University. Je spisovateľkou na voľnej nohe a živí sa takisto ako ilustrátorka.









Pôvodne mal byť tento článok dlhý a v celku, lenže z dôvodu časovej tiesne som sa ho rozhodla rozdeliť na dve časti. Naozaj ma mrzí, že ku niektorým spisovateľkám som nenapísala až tak veľa, ale naozaj sa o nich veľa na internete nepíše, najskôr kvôli bezpečnosti. 
Druhú časť napíšem čoskoro a sľubujem, že sa v nej vyskytnú zvučnejšie mená!
 Čítali ste niečo od týchto autoriek? Myslíte si, že mladý autor dokáže zaujať rovnako dobre ako ten starší a skúsenejší? Dajte mi vedieť v komentároch! 




Komentáre

  1. Já četla Solitaire a bylo to skvělé:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som uvažovala, že by som si to prečítala, ale počula som veľa názorov, že to nie je nič moc, tak som to nechala potom tak :) Ale možno tomu dám šancu v budúcnosti

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky