Tínedžeri, ktorí písali - 2. časť

Síce sa hovorí, že na spisovateľské remeslo musíte mať čo-to odžité, aby ste vedeli písať uveriteľne aj o tažkých témach akými sú láska, život či utrpenie, no boli aj takí, ktorí písali v mladom veku. Dokonca neboli ani dospelí. A verte či nie, ich knihy sa čítali. A prekladali. 

5. Estelle Maskame 
Je dvadsaťročná Škótka, ktorá má už na konte jednu celú trojdielnu sériu DIMILY (Did I Mention I Love You?) a tento mesiac jej vyšla nová kniha Dare To Fall. Trilógiu o ktorej som sa zmienila vyššie, začala písať ako trinásťročná na Wattpad a dokončila ju o tri roky neskôr. Estelle sa rozhodla nechať školu a preto dnes pracuje ako spisovateľka na voľnej nohe. Síce pre nás jej meno možno nie je známe, ale prvý diel série DIMILY vyšiel už aj v češtine a mimo toho je preložený aj do iných jazykov akými sú francúzština, španielčina, nemčina či fínština.   



6. Christopher Paolini 
Myslím si, že Paoliniho nie je potrebné predstavovať, pretože jeho séria Odkaz dračích jazdcov urobila veľkú dieru do literárneho sveta. Prvý diel, Eragon, vyšiel v Amerike v roku 2002 vo vydavateľstve, ktoré vlastnila jeho rodina. Vtedy mal Christopher iba 18 rokov. Počas propagácie Eragona sa činil naozaj dosť- navštívil cez 135 škôl a knižníc, kde robil reklamu svojej knihe a usiloval sa o to, aby ľudí zaujal a presvedčil ich o jej kúpe. Jedným z jeho poslucháčov bol nevlastný syn novinára a spisovateľa, Carla Hiaasena. Ten o knihe povedal svojmu vydavateľovi, ktorého príbeh zaujal a ponúkol Christopherovi zmluvu na vydanie celej série vrátane jednotky. Vďaka tomu Eragon vyšiel v roku 2003 ešte raz a keďže mal lepšiu reklamu, onedlho sa knižka vyšvihla na popredné priečky New York Times Bestsellers. Dnes je zo série tetralógia, aj keď autor sa vyjadril, že je možné, že pribudne aj piata časť. Minulý rok navštívil Prahu v rámci Humbooku, literárneho festivalu YA literatúry. 
malý funfact: ilustrácie, ktoré nájdete knihe nakreslila Christopherova sestra. 

Takto Paolini propagoval svoju knihu vydanú v rodinnom vydavateľstve v knižniciach a školách

Paolini dnes


7. Sarah J. Maas 
Niektorí jej hovoria, že je bohyňa fantasy literatúry a iní, že je niečo viac ako len to. Každopádne Sarah začínala tak isto ako všetci ostatní- sadla si za počítač a písala. Konkrétne to bolo vtedy, keď mala iba 16 rokov. Niekoľko napísaných kapitol jej prvej knihy, Trón zo skla, publikovala na sieti podobnej dnešnému Wattpadu. Po čase však všetko stiahla, pretože sa rozhodla knihu vydať. Ako 22-ročná knihu dopísala a svoj rukopis zaslala do niekoľkých vydavateľstiev. Trvalo rok, dokým sa jej ozvalo Bloomsbury. Dnes je jej prvá séria takmer dokončená a užíva si úspech po celom svete. Okrem nej Sarah rozpracovala aj inú, Na dvore z tŕňov a ruží. Obidve série slovenským čitateľom priniesol Slovart aj s kvalitným prekladom. A v roku 2015 svet obletela informácia, že boli kúpené práva na sfilmovanie Trónu, ide však o seriál. 


Druhá časť "Tínedžerov, ktorí písali" je síce o niečo kratšia, ale pevne verím, že tiež zaujímavá. Máte radi týchto autorov? Čítali ste od nich niečo? A dozvedeli ste sa niečo nové? Budem vďačná za každý komentár :)

Komentáre

Obľúbené príspevky