Kruté leto

Leto by malo byť o oddychu, chalanoch, diskotékach, hudbe, mori a užívaní si. Veď voľno cez také krásne ročné obdobie je veľmi vzácne a netreba ho premrhať. Takto nejako uvažovala aj Colby... dokým jej rodičia nepovedali, že ide ku svojej šialenej tete. Žiadne námietky. 

Autor: Alyson Noël                                                                
Počet strán: 205 
Žáner: romantika 
Vydavateľstvo: Slovart 
Rok: 2012 

Anotácia: 
Colby Catherine Cavendishová je dievča, ktorému je na prvý pohľad radosť žiť. Nejaké vážne problémy ani nemá- dennodenne sa vozí na svojom súkromnom autíčku, je neustále na mobile, jej najobľúbenejšou činnosťou je rabovanie obchodov drahých značiek a užívanie si diskoték. Samozrejme, nemôžme zabudnúť na jej frajera Leviho Bonhana. Colby si tak trochu žije povrchný život americkej paničky. Kde niečo také láska alebo len prechádzka po prírode pre ňu nemá veľkú hodnotu. Sedemnásťročná a bezstarostná. Takto by som nejako opísala hlavnú hrdinku- Colby. 
Všetko sa však začne zamotávať, keď jej rodičia vyhlásia rozvod. Áno, predstavte si, že aj v takejto vrstve ľudí k rozvodu dochádza. Jej rodičia síce už k sebe necítia to, čo kedysi, no cítia povedať Colby niečo spoločne- pôjdeš ku svojej tete na leto. Aby všetky veci okolo rozvodu nemali negatívny vplyv na Colby. Samozrejme, že niektoré decká by boli radi, že môžu vypadnúť z domu a nemusia sa zaoberať práve týmto rozvodom, budú mať väčšiu voľnosť- lebo mama a teta je niečo celkom iné. 
Lenže práve tu sa dejová línia posúva a nakrivuje sa. Jej teta je tak trochu iná ako ostatní. Je síce milá, zlatá a dobrosrdečná, no má svoje nie celkom bežné zvyky- napr. rozpráva sa s rastlinami... K tomu všetkému jej teta žije skoro na konci sveta- na malom ostrovčeku v Grécku. Bohvie, či je na mape.
Viete si asi predstaviť reakciu Colby a jej razantné argumenty. To si má predstaviť pre ňu neuveriteľnú dlhú dobu- celé leto, bez mobilu, jej milovaného autíčka, značkových obchodov a žúrok? A čo jej frajer Levi Bonhan? Nezabudne na ňu? To Colby nevie, no nakoniec sa predsa len podvolí svojim rodičom, ktorí pre ňu chcú len to najlepšie. Pred odchodom dá mama Colby zápisník, ktorý neskôr dostané názov Colbin denník na zúfalé časy. A tam si bude Colby písať jednoducho všetko. Jej pocity, dialógy, trapasy a príhody s jej tak trošku šialenou tetou. Ale aj jej pochybnosti, výčitky a kritiku, prečo práve ona má také leto. Leto, po ktorom nikto nesníva. A ona už vôbec nie. Leto je predsa o slobode, žúrkach a o... ZÁBAVE, o ktorú ju však pripravili jej rodičia. 
No letná tragikomédia začne mať ružovejší odtieň, keď Colby spozná Jannisa, krásneho gréckeho chlapca. Lenže Colby má frajera, či nie? Mala by sa držať na uzde... Najprv sa zdá, že Jannis je ako slnko do tohto krutého leta, no možno práve on Colby zmení... alebo sa jej postará o všetko to, čo Colby ešte nezažila... 

Moje hodnotenie:
Ako prvú budem opäť hodnotiť obálku. A musím povedať, že lepšia ani nemohla byť. Je to úplne úžasná fotka, ktorá sa dokonale hodí ku príbehu. Dvaja ľudia- chlapec a dievča, krásné modré nebo typické pre Grécko a úžasná pláž s bielym pieskom. Obálka je teda nádherná a teraz keď sa na ňu pozerám, mám opäť chuť prečítať si knižku odznova.
Príbeh rozpráva Colby a knižka je písaná formou jej denníka, správ a rôznych konverzácií. Colby rozpráva príbeh veľmi vtipne, ľahko, takže sa vám bude kniha čítať sama. No opisuje samozrejme aj chvíle bezradnosti a pochýb. Možno sa tu nerozoberá rakovina alebo vojna, no pre mladého človeka je také niečo ako láska najväčšou prekážkou. 

Mne sa kniha fakt páčila. Colby písala všetko vtipne a hneď už na prvej strane sa mi chcelo smiať. Kniha opisuje lásku. Akurát takú, že Colby sa sama nevyzná vo svojich citoch a tak ublíži aj tým, ktorým nechce alebo ktorí si to nezaslúžia. 
Prostredie príbehu si každý lepšie predstaví vďaka obálke. Kebyže ja som na Colbinom mieste, fakt by som sa tešila, no jej život má predsa iné priority ako byť na malom zabudnutom ostrove. 
Celkovo kniha je veľmi dobre napísaná- ľahko, vtipne a sviežo. Je to pravá oddychovka na jeden hlt, no nájdu sa v ňom aj hlbšie myšlienky. Autorka série Nesmrteľní opäť nesklamala a túto knihu odporúčam dievčatám, ktoré majú radi romány o láske... a aj o niečom inom. 


Komentáre

Obľúbené príspevky