Malé klamárky 1

Prvky lásky, napätia, ohováračiek a hlavne... tajomstiev. Príbeh, ktorý vás vtiahne do deja a nepustí, dokým knihu neprečítate. Zoznámte sa s Malými klamárkami a autorkou, Sarou Shepardovou, ktorá má neskutočný talent... nenechať čitateľa nudiť sa... 

Autor: Sara Shepardová        
Počet strán: 235 
Žáner: napätie, láska, tajomstvá 
Vydavateľstvo: Mladé letá 
Rok: 2011 

Anotácia: 
Zoznámte sa s partiou dievčat, priateliek na život a na smrť: Ariou, Spencer, Hannou, Emily a... Alison. Nikto nevie, prečo sú práve ony najväčšie kamarátky. 
Aria je umelkyňa dušou aj telom. Istý čas strávila na Islande, no spolu s rodinou sa vrátili naspäť po roku. 
Spencer je zo vzdelanej a hlavne bohatej rodiny. Jej sestra, Melissa, jej niekedy ide hrozne na nervy. Rodičia Spencer stále ukrivďujú, akokeby nebola ich vlastná... 
Emily je zažratá do plávania, aj keď toto nadšenie sa premenilo na nútenie kvôli rodičom. Tajomstva na ktoré sama príde, sa zľakne viac ako okolie... 
Hanna bývala niekedy malá zlatá buchtička- bacuľka. Dnes patrí k najkrajším babám na škole, pričom zbožňuje módu a snaží sa predstierať, že otec, ktorý ich opustil jej nechýba. 
A Alison? Tá vždy bola a bude stredobodom pozornosti. Bola hriešne krásna, úspešná, múdra, mala dokonalú rodinu a dokonca aj staršie dievčatá chceli byť ako ona. No síce každý Alison miloval, kútikom duše ju každý nenávidel. Alison vedela byť zákerná, hnusná, vedela ubližovať... a pamäť ľudia nestrácajú... 


Traja dokážu udržať tajomstvo, len ak sú dvaja z nich mŕtvi. 
                                                             - Benjamin Franklin

Taký malý šok bude, keď Alison svoje kamarátky nečakane odkopne a vymení ich, v porovnaní s ňou, za nuly- Ariu, Hannu, Spencer a Emily. Prečo? To nik nerieši, nesnaží sa to zistiť, pretože každý je z toho v šoku. A tak sa vytvorí partia dievčat na čele s Alison. Alison vedela byť síce aj hnusná, zákerná a neúprimná, no treba povedať, že aj ona má srdce, súcit a pochopenie. Dievčatá navzájom sebe nedôverujú tak ako Alison. Vedia, že keď jej povedia aj to svoje najtajnejšie tajomstvo, Alison ich nezradí. 
Všetko sa však skomplikuje, keď jedného večera budú dievčata prespávať u Spencer. A odvtedy... už Alison nikdy predtým nikto nevidel. Večne usmievavá, milovaná, no aj nenávidená študentka je nezvestná. Je mŕtva? Je síce pravda, že telo sa nájde, no je to jej telo? Čo ak to bolo len prefíkané zmiznutie, či vražda? 
Tieto otázky vystrašeným dievčatám neustále víria v hlave. Čo je s Alison? Všetkým síce chýba, no zároveň sa im ľahšie dýcha, pretože ich tajomstvá si zobrala do hrobu, či...? Najväčší strach však naženie dievčatám fakt, že im chodia záhadné smsky, fotky, lístočky a odkazy. Práve takýmto spôsobom niekto naznačuje, že o tajomstvách dievčat niekto vie a nemá v pláne nechať si ich pre seba. Najhoršie sú na tom posledné dva znaky správy. Ten, kto to písal sa podpisuje jednoducho...-A.  Je Alison nažive? A aké sú tie tajomstvá, keď dievčatá pre ich ochranu sú ochotné obetovať všetko?

Podľa kníh sa točí aj takisto úspešný seriál- Pretty Little Liars. 
Moje hodnotenie: 
Ku knihe som sa dostala, keď kniha a ani seriál neboli u nás ešte známe. Našla som ju v kníhkupectve a oslovila ma natoľko, že som si ju kúpila (s finančnou pomocou mojej babky :D). Asi po prvých tridsiatich stranách som bola zhrozená, ako toto môže niekto čítať. No písmená a strany boli veľké, text sa dobre čítal a boli krátke kapitoly, takže dnes sama sebe ďakujem, že som sa premohla a knihu neprestala čítať, lebo by som sa ukrátila o úchvatný zážitok z čítania... 
Obálka dáva dojem, že kniha je pre dievčatká, no v skutočnosti by som knihu dala do ruky minimálne trinástke. Tieto obálky sú pekné a originálne, no mohli byť aj krajšie (stále lepšie ako tie české- nič v zlom:)). 
Preklad je kvalitný a knižka sa veľmi dobre číta. Ste úplne v napätí, naskakuje vám husia koža a síce sa bojíte zistenia, chcete ho vedieť za každú cenu. Na niektorých stranách vám šokujúce odhalenia vyrazia dych. Celkovo by som skôr knihu hodnotila ako napínák plného tajomstiev ako román. Pri tejto knihe si určite neoddýchnete, lebo toto nie je oddychovka. Váš mozog bude pracovať na plné obrátky a bude sa snažiť prísť na to kto to bol, aj keď sa mu to nepodarí. 
A komu knihu odporúčam? Tým, ktorí už dosť dlho nič dobré nečítala a chcú niečo poriadne, kvalitné čo má grády a čo ich vtiahne do deja. Prosím pekne, táto kniha je pre vás. Nech vás neodradí obálka a ani trochu väčšie písmená! Kniha je naozaj minimálne pre trinástky. Takže rýchlo objednávajte, požičiavajte a kupujte! Bude naozaj škoda, ak by ste prišli o tak dokonalý zážitok. 
Neostáva mi teda nič iné len knihu hodnotiť najväčším počtom hviezdičiek, lebo je naozaj výborná


Komentáre

Obľúbené príspevky