Squelé babenky

Príbeh o tom, na čom fičia dnešní tínedžeri. Že závislosť je už vnímaná ako súčasť života a je to to najprednejšie, čo môže existovať. Nezáleží na stretnutiach s kamarátmi. Dôležité je byť on-line... 

Autor: Ivana Furjelová                                        
Počet strán: 231 
Žáner: realita, poučenie 
Vydavateľstvo: Evitapress 
Rok: 2012 

Anotácia: 
Ak by ste hľadali najlepšie kamarátky na život a na smrť, hneď ako prvé na zozname by boli Karolína a Miša. Sú ako sestry- uletené, úprimné, ale aj citlivé a so zdravým rozumom. Poznajú sa od detstva a tešia sa ako malé, keď ich prijali na to isté gymnázium. Veď to je ako sen! Ináč povedané, tomuto priateľstvu už nič nemôže uškodiť...
Karolína však v hĺbke duše stále smúti za osobou, ktorá jej bola veľmi blízka, no medzi živými už nie je. No práve táto osoba neraz Kaju zachráni...
Keď má Miša odísť na dva týždne na letnú dovolenku s rodičmi, Kaja si nevie ani len predstaviť, ako to zvládne. Veď ony sú ako sestry! A teraz ju štrnásť, prekliatych dlhých ako mesiac pred výplatou, dní má čakať? Čo bude robiť? Najskôr sa asi unudí k smrti. S Mišou robili všetko spoločne a okrem nej iné tak dobré kamarátky Kaja nemá.
A tak skúsi zapnúť sociálnu sieť. Začína sa zoznamovať s novými ľuďmi, ktorí sú jej o chvíľu prednejší ako vlastná rodina, jedlo, či prechádzky vonku. Inými slovami, z Kaje sa stane závislák na entú. Nedokáže ísť skoro spať, vypnúť sama od seba notebook a dostáva záchvaty, ak internet zlyhá alebo jej mama nakáže, že musí ísť upratať. Veď ona má prázdniny a môže si robiť čo chce!
Keď sa Miša vráti, Kajou to ani nepohne, je jej to jedno. Má predsa iných kamarátov, ktorí ju tu nenechali samú a trávia s ňou čas četovaním.
Blížiaci začiatok školského roku vie pekne nastrašiť, no to nie je Kajin prípad. Kaju nová škola, Miša, rodičia a známky vôbec nezaujímajú. Dôležité sú jej nové kamarátky, spoločnosť, kde sa pohybuje, nový slovník a... aj jej nový chlapec Denis. On je tak úžasný!
Kaja sa naozaj bude meniť. Nikedy bola vzorná žiačka, jednotkárka, ktorej záležalo na prospechu a vedomostiach. Dnes sú jej známky ukradnuté a také päťky jej nsetoja ani za pozornosť. Takisto sa začne meniť aj výzorovo- začne sa maľovať, čo jej budú rodičia vyčítať, že vyzerá ako kraslica, no ona sa predsa kvôli tomu nezmení. Slušnácka Kaja má teda nových priateľov, milovanú sociálnu sieť, nove drajé handry a nový výzor. Zo starej Kaje tu ostali už len spomienky druhých. Alebo je to naopak? Dokáže Kaja zakopnúť a zmúdrieť? Vráti sa do svojho starého života a prevtelí sa do bývalej Kaji, ktorú každý miloval? A čo Miša? Kaja k nej bola niekoľkokrát hnusná. Dokáže jej odpustiť alebo musí Kaja začať od začiatku. A ešte stále tu je Kajin frajer- Denis. Budú spolu alebo tieto rozdely ich vzťah zničí?

Moje hodnotenie:
Modrá obálka knihy si ma hneď na prvý pohľad získala. Nie je to síce tá najkrajšia obálka akú som videla, no nie je zlá.
Čo sa týka príbehu, prvotina slovenskej autorky Ivany Furjelovej sa mi zapáčila. V knihe sa nenachádzali žiadne nudné opisy, omáčka a scény, ktoré boli zbytočné. V príbehu šlo všetko hladko, rýchlo a čítanie bola zábava. Autorka má príjemný štýl písania, takže ja som sa po dvadsiatich stranách vžila do deja a nevedela som sa od knihy odtrhnúť. Autorka veľmi dobre vystihla dnešnú mládež. Je to vlastne kniha, ktorá opisuje krutú a hlúpu realitu. Dnes je mládež od rána do večera na počítači, či už četujú alebo hrajú hry, "kamaráti", ktorých v živote nevideli a nemajú istotu kto to vlastne je, sú ich spriaznené duše. Také niečo ako ísť vonku na kofolu, ísť na nejaké predstavenie alebo len tak tráviť voľný čas je dnes neprístupné. Jasné, výnimky sa nájdu a niektorí, vrátane mňa, sú v dnešnej dobe závislí na knihách. Lenže táto závislosť takisto na hudbe sa nemôže zaradiť do skupiny zlých :D.
V tejto knihe je teda hmatateľné ponaučenie, ktoré si každý čitateľ uvedomí. Nie veľa kníh je takých, takže odporúčam prečítať si ju.
Knihu som čítala asi necelé dva dni, šlo to dosť rýchlo. Milovníci slovenskej literatúry so štipkou ponaučenia, romantiky a dôsledkov, si prídu na svoje. Autorka ma prekvapila a myslím si, že sa oplatí siahnuť aj po inom jej diele. Knižke dávam teda štyri hviezdičky.


Komentáre

Obľúbené príspevky