OKTÓBER 2014: Tešíme sa na...


Aj mesiac október nám prinesie veľa knižných lákavých noviniek. Rozhodla som sa, že rubriku "Tešíme sa na..." (známe pod pojmom Mesačná lákačka), nielenže premenujem, aby to bolo aspoň trošku originálne, ale, že aj bude táto rubrika každý mesiac pribúdať na blog.
Vybrala som päť noviniek- myslím si, že na prvý krát to aj celkom stačí ;)
Vybrala som z každého rožku trošku- detektívka, dystopia, román, fantasy...
Oslovilo vás niečo? Dúfam, že áno...

Papierové mestá- John Green
 

Margo Rothová-Spiegelmanová. Jej bláznivé dobrodružstvá sa zakaždým prehnali školou ako letná
búrka: na gitare ju naučil hrať nejaký starký v polorozpadnutom dome v mississippskom Hot Coffee. Tri dni kočovala s cirkusantmi, lebo ich presvedčila, že by z nej mohla byť artistka. Na koncert The Mallionaires v St. Louis sa dostala tak, že sa vydávala za basgitaristovu frajerku, a keď ten s ňou naozaj chcel chodiť, poslala ho kadeľahšie. Jej najneuveriteľnejšie príhody sa vždy ukázali ako skutočné!
Tak do tejto dobrodružnej duše sa beznádejne zamiloval Quentin-Kvéčko Jacobsen, trochu zakríknutý chlapec z dobrej rodiny. Keď mu pojašená maturantka jednej noci vlezie do izby prezlečená za nindžu a odhodlaná vykonať jedenásť bodov neľútostnej pomsty nevernému frajerovi a bývalým kamarátom, Kvéčko neodmietne. To, čo povystrájajú, Quentina rovnako nadchne ako vyľaká. Lenže na druhý deň je Margo preč a zanechá po sebe len indície určené práve jemu. Vydáva sa teda na cestu plnú odbočiek, a čím bližšie je k cieľu, tým lepšie spoznáva skutočnú tvár priateľky – a možno aj svoju vlastnú.


Kľúč- Sara B. Elfgrenová, Mats Strandberg


V Engelsforse sa schyľuje k zúčtovaniu.
Neprešiel ani mesiac od tragédie v telocvični engelsforského gymnázia, no vyvoleným nebude dopriata ani chvíľa odpočinku. Už čo skoro sa ich svet znovu obráti hore nohami. Ich otázky budú zodpovedané. Tajomstvá budú odhalené. Oddanosť bude podrobená skúške. Čas onedlho vyprší a vyvolené si môžu byt isté iba jediným – všetko sa zmení.
Kľuč je poslednou časťou trilógie. Prvé dva tituly Kruh a Oheň, sa stretli s veľkým úspechom u kritiky aj u čitateľov. Roku 2011 bol Kruh nominovaný na Augustovu cenu v kategórii kníh pre deti a mládež. Knihy vychádzajú vo viac ako tridsiatich krajinách a chystá sa ich filmové spracovanie.


Radšej vždy- J.A. Redmerská

Camryn Bennettová nikdy nebola šťastnejšia. Päť mesiacov po náhodnom stretnutí v diaľkovom autobuse s Andrewom Parrishom, so svojou osudovou láskou, je s ním zasnúbená, čaká dieťa a svadba je len otázka času. Pred sebou má nádhernú budúcnosť. Odrazu jej však osud prichystá ďalšiu ranu, ktorá tragicky zasiahne do ich spoločného života s Andrewom.
Andrew nechápe, ako sa im to mohlo stať. Pokúša sa pohnúť ďalej a dúfa, že Camryn sa bude usilovať o to isté. Keď však zistí, že jeho láska v sebe ukrýva horu bolesti a pretvárka začína byť nebezpečná, nič ho nezastaví pred tým, aby jej vdýchol nový život. Andrew je odhodlaný dokázať, že ich láska prežije čokoľvek, a rozhodne sa, že sa s Camryn vydajú na cestu pretkanú nádejou a vášňou. Len keby sa mu ju podarilo presvedčiť...
Radšej vždy je pokračovaním knihy Radšej nikdy, príbehu dvoch mladých ľudí, ktorí lásku nehľadali, ale našla si ich sama. Opäť nechýba obľúbená bonusová kapitola.

Vraždy s monogramom- Sophie Hannahová
Hercule Poirot sa vracia!
Legendárna postava Agathy Christie – geniálny belgický detektív Hercule Poirot - ožíva v novom románe britskej spisovateľky Sophie Hannahovej. Keď Poirot spokojne čaká v reštaurácii na hovädzí rezeň, ani len netuší, akú smršť udalostí rozpúta blesková návšteva neznámej mladej ženy. A keď mu po návrate do penziónu jeho spolubývajúci, vyšetrovateľ Scotland Yardu Edward Catchpool, oznámi, že v prepychovom londýnskom hoteli Bloxham došlo k bizarnej trojnásobnej vražde, slávny detektív je opäť nútený zapojiť svoje malé sivé bunky do vyšetrovania mimoriadne zamotaného prípadu...


Korisť- Andrew Fukuda

Ako zostať nažive vo svete, kde sú ľudia považovaní za potravu a všetci túžia len po ich krvi?Gene a jeho priatelia utekajú pred nocou. Gena však neprenasledujú len krvilační lovci, ale aj spomienky na Ashley June, ktorá sa preňho obetovala a zostala v Ústave pre výskum glupanov. Zároveň sa v ňom prebúdzajú city k ľudskému dievčaťu Sissy.Na úteku sa dostanú až do ľudskej komunity, žijúcej na tajnom mieste vysoko v horách. Keď si začnú myslieť, že sú konečne v bezpečí, udalosti naberú nečakaný smer. Gene zisťuje, že nový svet, ktorý objavili, je možno ešte horší ako ten, ktorý opustili.

Ja osobne sa veľmi teším na knihu Korisť, Papierové mestá a... Vraždy s monogramom! Hercule Poirot ožíva! A viete prečo? Dedič značky "Agatha Christie" spolu s autorkou S. Hannahovou sa dohodli, že autorka napíše ďalšiu detektívku s belgickým vyšetrovateľom. Oficiálne je kniha veľmi dobrá, prekladaná a úspešná... Niečo som od Agathy čítala a preto by som rada porovnala tieto dve tak odlišné a zároveň blízke detektívky. Splnila Hannahová očakávania a podarilo sa jej nasadnúť na latku položenú vysoko Agathy Christie? Nuž, som veľmi zvedavá...

Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky