Oksa Pollocková - Vyvolená

Nový fantasy príbeh nás vtiahne do úplne nového sveta, mágie, magických bytostí a zoznámime sa s Oksou- hlavnou hrdinkou tejto série. Spolu s ňou zažijete veľa šokujúcich odhalení, sklamania, šťastia a aj... lásky. 

Autorky: Anne Plichotová, Cendrine Wolfová            
Počet strán: 347 
Žáner: fantasy, romantika, dobrodružstvo
Vydavateľstvo: Mladé letá
Rok: 2011

Anotácia: 
Oksa je od nepamäti najlepšia priateľka s Gusom. Preto sa budú nesmierne tešiť, keď sa z Paríža spolu s rodinami presťahujú do Londýna. No už v prvý deň školy sa Okse vyvíjal úplne ináč ako očakávala...
Keď bola sama vo svojej izbe, zbadala, že jej horí stôl a jej nevybalené škatule začali vybuchovať... No prišla na to, že to robí ONA. Akokeby mala nejaké čarovné schopnosti! Oksa bola vždy tak trochu chlapec- chcela byť nindža (alebo niečo také) a nikdy si nepotrpela na ružovú, či šatičky zo saténu. Bola akčná, športovo založená, ale bola aj citlivá a empatická.
Čo by ste robili vy, keby ste prišli na to, že viete vytvoriť oheň alebo nechať vybuchnúť škatule tak, že ani neviete ako ste to urobili? Šli by ste na psychiatriu? Skúšali by ste na sebe nejaké pokusy? Alebo by ste sa niekomu zdôverili? Ak sa radíte do tretej skupinky, máte podobné myšlienkové pochody ako Oksa Pollocková. Tá sa totiž zdôverí svojej excentrickej babičke Dragomire, ktorá má vždy energie na rozdávanie. A tak sa Oksa dozvie šokujúcu pravdu o svojom pôvode a zistí, kto vlastne je...
Autorky knihy- Cendrine Wolfová a Anne Plichotová
Takže všetko po poriadku: Pollockovci pochádzajú z Edefie, bájnej čarovnej Zeme, z ktorej museli ujsť. A jediná Oksa ich môže vrátiť späť. A takto sa začína Oksin nový život. Je síce prevrátený naruby, plný mágie, kúziel a čarovných stvorení, no toto bol Oksin osud. Takto to má byť a ona nemôže nič urobiť. Oksa teda má rozseknutý život na polovicu: na život školáčky a na život záchrankyne Edefie. Po boku jej stále kráča jej verný priateľ Gus. No rovnováha medzi takýmito dvoma životmi sa môže hocikedy narušiť.
A tak Oksa spoznáva ďalších mágov, rodinných priateľov a zisťuje, že bláznivejší život v tejto dobe už nemôže mať nik. Zvláštne nevysvetliteľné javy, ktoré sú veľkou záhadou nakoniec súvisia s Pollockovcami.
Oksa okrem zvládnutia dvoch životov, magických schopností a pomôcok bude musieť čeliť zlu a výzve. No čo ak zlyhá? Alebo nič nebude fungovať? Možno, že v dôležitých chvíľach Oksa zlyhá a zdupká. A tak príde na rad ešte väčšie zlo. A čo tajomný chlapec, ktorý Oksu nesmierne a čoraz viac priťahuje? Je nad ním veľké rúško tajomstva, ktoré Oksu priťahuje, no zároveň ju ohrozuje nebezpečenstvom. Je naozaj ten pravý?
Úžasné dobrodružstvo plné napätia, lásky a dobrodružstva môžete zažiť s Oksou. Stačí siahnuť po tejto knihe...

                                                        Moje hodnotenie: 
Nedá mi nespomenúť, že táto séria má podľa mňa úplne úžasné obálky. Vyžaruje z nich mágia, tajomno a dobrodružstvo. Nie veľa kníh má na obálke niečo iné ako fotografiu, takže klobúk dolu.
A čo sa týka príbehu, ďalšou zvláštnosťou je, že Oksu píšu dve autorky. Tieto knihy sa radia do skupiny francúzskej literatúry. Preto mi bolo potešením knihu si prečítať. Trh je totiž preplnený americkými brakmi. Európska literatúra sa mne veľmi páči, no na druhú stranu, určite je jej menej alebo nie je až tak známa.
Na štýl autoriek som si musela chvíľu zvyknúť- nebol dokonale jednoliaty a v niektorých odsekoch mi tá kniha pripadala ako pre mladšie ročníky. Opisy boli také akokeby pre deti a stretla som sa naozaj trápnym humorom. No ak by som mala knihu hodnotiť celkovo, páčila sa mi. Opäť fantasy, ale originálna. Páčilo sa mi ako spolu všetko súviselo, nad každou treťou vecou bol veľký otáznik. Takisto sa mi páčili kúzla, čarovné (rozkošné) bytosti a celá atmosféra príbehu. Bolo zaujímavé čítať o tajomstvách a Oksa mi prirástla k srdcu, len si myslím, že by bolo lepšie, ak by príbeh rozprávala Oksa a nie rozprávač. No to sa nezmení a treba to nechať tak. Celkovo prvý diel tejto série hodnotím na päť plných hviezd a odporúčam ju každému milovníkovi fantázie, mágii, tajomstvám a dobrodružstvám.
Kniha má v slovenčine ešte tri pokračovania, aj keď ich je viac a prekladu sa neviem dočkať.

Oksa vzbudila veľký záujem čitateľov na inernete. Príbeh Oksy odštartoval vo Francúzsku a pokračoval po celej Európe. Kniha je preložená do 23 jazykov a pripravuje sa filmové spracovanie.



Komentáre

  1. Oksa Pollocková je podľa mňa niečo ako Harry Potter len v ženskej verzii s inými prvkami,ale trošičku podobným námetom. Ja mám doma prvé dve časti a priznám sa, že jednotku som horko-ťažko prečítala, pričom dvojku som nedočítala. Skôr by som povedala, že Oksa je pre mladších čitateľov a nie pre sedemnásťročné dievča :D Pre mňa to jednoducho bolo až príliš....... detinské :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Musím povedať, že Oksa mi pripadá naozaj niekedy príliš nudná no inokedy veľmi pútavá! Za najlepšie napísané diely považujem prvý a štvrtý, čo som naozaj nečakala :) Štvorka je naozaj napínavá, plná odhalení a lásky! Práve vďaka tejto časti som sa rozhodla pustiť do pokračovaní ak, samozrejme, vyjdú :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky